Фандъкова инспектира метростанция „Витоша"

Фандъкова инспектира метростанция „Витоша" | StandartNews.com

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова инспектира строителните дейности по метро станция „Витоша". Това е последната спирка по втората метролиния в София. По време на инспекцията Фандъкова впечатли президента на Комитета на регионите на ЕС Марку Маркула с темповете на строителството на метрото.

"Около 350 хил. души ползват дневно метрото в момента, очакваме от август месец вече да са около 370 хил. дневно", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по време на проверка на строителството на бъдещата метростанция.

Очаква се заложените срокове да бъдат спазени въпреки пропаданията на бул. „Черни връх". Припомняме, че през лятото част от булеварда пропадна заради строителните дейности по метро линията.

С изграждането на третата, ще имаме три линии на метрото, но плановете са за непрекъснато разширение. Имаме и вече одобрени планове за това", посочи още тя.

„Около 40 млн. лева е стойността на цялото строителство, както на отсечката, така и на метростанцията", уточни Йорданка Фандъкова. „За третата линия на метрото вече сме поръчали нови мотриси, които трябва да се изработят и до 2019 година, да бъдат изцяло нови", подчерта кметът на столицата.

Според заложените срокове основните строителни дейности на метро станция „Витоша" ще бъдат завършени още през юни. През юли ще се направят тестове, а най-късно на 1 август станцията ще бъде пусната.

Около 20 хил. нови пътници ще започнат да използват подземния градски транспорт, благодарение на новата станция. Дължината на новия участък е около 1км. Така общата дължина на подземния транспорт в столицата ще стане около 40 км.

"Мога да видя какъв чудесен ефект се е постигнал от европейските фондове тук. Изграждане на 21 км за 6 години е доста впечатляващо", каза Марку Маркула по време на проверката.

"Г-жа Фандъкова явно е упражнявала доста сериозен натиск, за да може така сериозно да се скъсят сроковете", посочи Маркула и изтъкна, че "очевидно имаме нужда от силна жена, която да накара мъжете да си свършат работата, както трябва".

Той сравни това, което се случва тук и това, което се извършва по строителството на метрото в неговата страна - Финландия.

Имаме чудесен пример за кмет, който залага на новите развития и държи много те да се случват в срок. Със сигурност трябва да се поучим от това, което се случва тук. Строителството се извърши в изключително бързи темпове и очевидно финансирането, с което се извърши това строителство е по-малко от това, което използваме в нашата страна", обясни Маркула

Той изтъкна, че строителството на разширението на метрото в София ще помогне, както на местните граждани, така и ще допринесе за привличането на повече туристи, както в София, така и в България, за да могат да станат по-добре познати по света места. Разширението на метрото ще допринесе и за създаването на нови работни места, допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай