Еврокомисар каза на Денков важна новина за членството в Шенген

Паоло Джентилони е на двудневно посещение в България

Еврокомисар каза на Денков важна новина за членството в Шенген | StandartNews.com

Пълната подкрепа на Европейската комисия за членството на България в Шенген, както и за усилията за изпълнение на критериите за еврозоната, изрази европейският комисар по икономика Паоло Джентилони пред премиера Николай Денков. Двамата проведоха среща в Министерския съвет.

В хода на разговора бяха обсъдени въпроси, свързани със съдебната реформа в България, борбата с корупцията и декарбонизацията. Темите са ключови както за цялостното интегриране на страната ни в европейските институции, така и конкретно за реализирането на Плана за възстановяване и устойчивост на България.

Министър-председателят Николай Денков изтъкна, че правителството работи последователно по всички ключови въпроси и решава тежки проблеми, отлагани с години – както в сферата на върховенството на закона и борбата с корупцията, така и в енергетиката. Премиерът отбеляза, че кабинетът действа в пълен синхрон с очакванията на Европейската комисия за напредък и подчерта, че през следващите седмици фокусът следва да бъде върху Народното събрание, където предстои да бъдат взети важни решения.

В двудневното си работно посещение, започнало днес, комисарят по икономика Паоло Джентилони ще обсъди с различни представители на българските власти и заинтересовани страни икономическите перспективи пред ЕС и България в навечерието на 2024 г.

От Европейската комисия съобщиха, че в първия си ден в София комисар Джентилони ще се срещне с министър-председателя Николай Денков, с министъра на финансите Асен Василев и с председателите и заместник-председателите от ресорните комисии в Народното събрание. Той ще вземе участие и в кръгла маса с представители на бизнеса.

В петък комисар Джентилони ще се срещне със заместник министър-председателя и министър на външните работи Мария Габриел, с управителя на Българската народна банка Димитър Радев и с членове на Съвета за икономически анализи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай