Евродепутат предупреди: Отиваме към пропастта за Шенген и еврозоната

Все по-голям ще бъде натискът за отделянето на България от Румъния

Евродепутат предупреди: Отиваме към пропастта за Шенген и еврозоната | StandartNews.com

Все по-голям ще бъде натискът за отделянето на България от Румъния. И това ще се случи вероятно през март. „Европейският парламент ще трябва да се изкаже и ние отново се превръщаме в последни на амбразурата като евродепутати. Абсолютно по същия начин се разигра мобилният пакет. Трябва да има някакви уроци, които са научени", предупреди в интервю за БНР евродепутатът от "Обнови Европа" Илхан Кючюк. 

Опасността е много голяма, предупреди той и посочи, че за разделянето на двете държави за Шенген настояват големи европейски страни.

"Ще има много силен опит за разделянето на България от Румъния. Към настоящия момент има консолидирана позиция, че и двете страни трябва да бъдат в Шенген, но аз не съм сигурен, ако Съветът дойде с предложението за отделяне, как ще гласува Европарламентът. А и не съм сигурен накъде ще върви целият процес по присъединяването към Шенген, ако виждаме все повече националистически правителства."

Блокирането на България за Шенген се превръща в голям проблем за българския политически елит, смята Кючюк. По думите му самокритичността е задължителна, въпреки покриването на техническите критерии и това, че голяма част от аргументите на Австрия и Нидерландия са политически.

Евродепутатът направи паралел между България и Хърватия, където политическата стабилност от последните години е рефлектирала както върху приемането на страната както в еврозоната, така и за Шенген.

"Има значение кой води, има значение как защитава своите национални интереси. Не по байганьовски, с шикалкавене на позициите – днес едно, утре друго."

Според Кючюк преди България да влезе в ЕС, у нас климатът е бил друг и са се обединявали "всички сили, които могат да бъдат полезни", докато сега политическият ни елит не е на висота.

Ако говорим за италиански сценарий, дори в Италия успяват да намерят допирни точки. В България колкото повече провеждаме избори, толкова повече допирните точки се отдалечават, отчита Илхан Кючюк.

"Накъде вървим оттук-нататък? Отиваме към пропастта - и за Шенген, и за еврозоната. С всички тези реформи, които трябва да бъдат направени, за да си вземем парите по Плана за възстановяване и устойчивост."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай