Ето как ще гласуват хората под карантина

За да се осъществи гласуването обаче трябват ред законови промени

Ето как ще гласуват хората под карантина | StandartNews.com

В деня на изборите всеки, който е под карантина ще може да гласува в подвижда секция, която ще отиде до дома му. Това решиха от ГЕРБ, предаде Нова.

За да се осъществи гласуването обаче трябват ред законови промени.

В момента мобилните урни са само за хората с трайни увреждания. Ако определението не се промени, то може после гласуването в подвижна урна да стане причина за оспорване на изборния резултат.

Една подвижна секция успява да обиколи до петдесет адреса в рамките на изборния ден, показват изчисленията на експертите.

Така за вот в пандемия ще са нужни в пъти повече мобилни урни. „Ще бъдат необходими може би няколкостотин до хиляда подвижни избирателни секции. Администрацията трябва да си направи сметката”, заяви математикът проф. Михаил Константинов.

Промяна е нужна и в срока за заявления, с който хората ще декларират, че искат урна до дома си. Сега той е 14 дни, но предложенията са за намаляване до 7 или 5 дни преди изборите. А изпитание за организацията на такъв вот ще е и изборът на членове на секционни комисии, които да посещават карантинираните избиратели, твърди Константинов:

„ За да накарате хората да участват в такива комисии, трябва да се формират комисии от хора, които или са преболедували тази болест и имат имунитет, или са имунизирани – и то с двете ваксини.”

„Това е ангажимент на съответната администрация по места. Не на ЦИК. Осигуряване на транспорт, с който ще се придвижва тази мобилна избирателна секция. Ние ще ги обучим съгласно разпоредбите, които ще получим от Министерство на здравеопазването”, заяви Таня Цанева, говорител на ЦИК. За да започне това обучение обаче, от ЦИК също чакат законова промяна, която да разреши в мобилна урна да не гласуват само хората с трайни увреждания. А за такава вече има и политическа воля.

„Идеята е добра и тя е точно в логиката да се дава на всеки възможност да упражни своето право на глас. Тук въпросът е доста по-сложен. Тук става въпрос за няколко хиляди души. Възниква въпросът как всеки един от тези карантинирани ще бъде обгрижен”, заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов.

Въпросителни за ЦИК има и по отношение на гласуването зад граница – заради различните ограничителни мерки в страните. „Гласуването в чужбина, за да бъде реализирано, се изисква разрешение на съответната държава. Има държави, които не разрешават да се образуват секции извън нашите дипломатически и консулски представителства”, посочи Таня Цанева, говорител на ЦИК.

И въпреки неяснотите от избирателната комисия уверяват, че ще бъдат готови с организацията и вотът ще бъде легитимен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай