Екоминистърът: В политиката кризата никога не свършва

В момента тя е в горещо състояние, но мисля, че се овладява, заяви Юлиян Попов

Екоминистърът: В политиката кризата никога не свършва | StandartNews.com

В политиката кризата никога не свършва, тя се управлява. В момента тя е в горещо състояние, но мисля, че се овладява. Рационалните елементи лека-полека се възприемат от хората. Това каза в предаването "Панорама" по БНТ министърът на околната среда и водите Юлиян Попов по повод протестите на миньорите и енергетиците.

За това положение сме виновни ние като цяло – обществото, бизнесът, синдикатите, политиците, които години наред се опитват да не навлизат в сериозните дълбочини на въпроса, който е започнал преди около 20 г. След приемането на еворпейската директива беше напълно ясно каква ще бъде съдбата на въглищните централи, посочи екоминистърът.

Това не е локален проблем, с който се сблъскваме, той е глобален. Нито ние, нито Европейската комисия стоим със скръстени ръце. Заради тези неизбежни процеси, които пазарът налага, има много изгодни социални и икономически планове, които ще превърнат тези райони в цветущи индустриални региони. Трябва да осигурим стабилност на регулаторната рамка, за да се чувстват спокойни инвеститорите вътре, коментира Юлиян Попов.

Въглищата нямат бъдеще, но това не означава, че работещите там нямат бъдеще. Там има много хора с висока квалификация. Те са привлекателна работна ръка за всеки инвеститор. Основната цел трябва да е да задържим тези хора в региона, защото те са актив, добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай