Един ход до новите избори

Топката е в полето на Христо Иванов, каза Тошко Йорданов

Един ход до новите избори | StandartNews.com
  • Топката е в полето на Христо Иванов, каза Тошко Йорданов

Юлската жега е на път да роди нов кошмар - трети за тази година парламентарни избори наесен. След седмица на преговори на ИТН с партиите на протеста и постигнати договорки, Христо Иванов и Мая Манолова взривиха съгласието. Поставиха условие - петима министри от служебния кабинет да останат и разговорите спряха.

"Чакаме ход от страна на ДБ. Ние сме заявили какво правим, постигнали сме договореност по политиките. Искат ли това да се реализира, или не. Топката е в тяхното поле", заяви зам.председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов пред БТВ. И допълни: "ДБ и "Изправи се! Ние идваме" са на ход. Ние сме готови и за избори". Йорданов подчерта, че ако се стигне до предсрочни избори за втори път, отговорността ще е изцяло на Иванов и Манолова, тъй като точно от тях ИТН е поискала политическа подкрепа.

"Бързоразвиващите се събития в последните два дни наистина показват, че политиката е мръсна игра, но мръсната игра съществува, само защото се играе от мръсни хора", написа във Фейсбук Слави Трифонов.

Ако ни бяха питали за имената на министрите, щяхме да им ги кажем. Но те не поставиха подобен въпрос, разкри Тошко Йорданов.Той  обясни, че министрите ще бъдат професионалисти, без политическа обвързаност, които не са били в управлението, не са били част от НДСВ, ГЕРБ или БСП. "Експерти, млади или по-стари хора, но образовани, доказали се експерти", добави Йорданов.

Така той отговори на въпроса на Христо Иванов какъв е стандарта, по който ще се избират хората в изпълнителната власт. На другия му въпрос - ще има ли писмено поемане на политически ангажименти, Йорданов заяви, чене приема твърдението, че писменото остава, защото колкото е важно написаното, толкова и казаното. А Филип Станев добави - джентълменското споразумение е по-силно.А третият въпрос - дали ДПС и ГЕРБ ще бъдат изключени от влияние, Йорданов за пореден път заяви, че разговори с ДПС не се водят и те няма да имат влияние.

Задънената ситуация коментира вицепрезидентът Илияна Йотова. "Час по скоро трябва да направим всичко възможно, за да има редовен кабинет с мандата на политическа сила, на парламентарна група", каза тя. "Президентът беше безкрайно толерантен, много дни бяха дадени за консултации, очакваме, че ще бъде предложен министър-председател в най-скоро време, който да предложи състав на кабинет, като преди това президентът ще връчи мандата", посочи Илияна Йотова.По думите й, президентът е готов да връчи мандата за правителство във всеки един момент.В момента, в който партията победител покаже, че е готова с името на бъдещия премиер, президентът ще връчи мандата. "Смятам, че президентът Радев в следващите дни ще покани "Има такъв народ", за да им връчи мандата, коментира Илияна Йотова.

Според вицепрезидента Йотова, това е въпрос на няколко дни. Тя не изключва вариант връчването на мандата да стане и утре, стига ИТН да са готови.

На въпрос дали смята, че ИТН бавят процедурата, защото не искат да съставят кабинет, вицепрезидентът каза, че няма такова впечатление.

Попитана за изострената комуникация между ИТН и двете партии на протеста, вицепрезидентът коментира, че когато в една страна има много нови участници като парламентарно представени политически формации, консултациите винаги са по-дълги, преговорите - по-тежки, защото всяка една трябва да изпълни обещанията, които е дала на своите избиратели.

Старите партии с дълъг парламентарен живот донякъде познават себе си, допълни Йотова. По думите на вицепрезидента обаче толерансът е бил даден достатъчно много дни и ако има действително пресечни точни в интересите, в политиките, в приоритетите, няма нищо по-добро да бъде даден старт на цялата процедура.

На въпрос за обвиненията, отправени от "Има такъв народ" в парламента днес към служебния финансов министър Асен Василев, вицепрезидентът Йотова каза, че всичко това подлежи на доказване и от двете страни.

Това за мен беше новина, предполагам, че когато президентът е направил своя служебен кабинет и е избрал своите министри, той е направил своите проучвания, посочи още Илияна Йотова.

Вицепрезидентът отговори на журналистически въпроси преди участието си в церемонията по награждаването на лауреатите на конкурсите за деца и юноши на Държавната агенция за българите в чужбина в София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай