Дясната ръка на премиера поема Енергийния борд

Дясната ръка на премиера поема Енергийния борд | StandartNews.com

Дясната ръка на българския министър-председател ще бъде ръководител на Енергийния борд, който се очаква да се създаде в близките седмици.

В проекта на Постановлението на Министерски съвет за създаването на борда, което е публикувано за обществено обсъждане, е записано, че негов председател ще бъде вицепремиерът по икономическа политика, министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране.

Което означава, че първият шеф на Енергийния борд ще бъде Екатерина Захариева. Зам.-председател на органа, който ще има консултативни функции към правителството, ще бъде министърът на икономиката и енергетиката. Т.е. за времето на служебното правителство това ще е Васил Щонов. В ръководството на борда ще бъдат по един зам.-министър на икономиката и на труда и социалната политика, председателят на ДКЕВР и по един представител на браншовите организации в енергетиката, синдикатите, големите бизнес организации, ЕРП-тата, двата американски ТЕЦ-а в комплекса "Марица-изток", потребителски организации и др. Вероятно първото заседание на Енергийния борд ще се проведе около средата на септември.

За край на обществените консултации за създаването е определена дата 8 септември, след което постановлението трябва да се гласува от МС и да се публикува в Държавен вестник. В срок от 3 дни след това съответните министри трябва да предложат членове на борда и едва тогава той да заработи. Основните задачи на този орган ще са да анализира ситуациите в енергетиката и да предлага механизми за решаване на проблемите, включително и законодателни промени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай