Две оставки заради апартаментгейт (ОБЗОР)

Борисов взе главите на Цецка Цачева и Ваня Колева

Две оставки заради апартаментгейт (ОБЗОР) | StandartNews.com
  • Борисов взе главите на Цецка Цачева и Ваня Колева
  • Жега около Цветанов, той поздравява кабинета

Две глави взе премиерът Бойко Борисов часове, след като се върна от Брюксел, където гневно заяви, че предстоят тежки решения заради купените от Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и Ваня Колева апартаменти на крайно занижени цени. Само за два часа от кабинета излетяха правосъдният министър Цецка Цачева и кумицата на Цветан Цветанов, негова съседка в суперлуксозната Къща на буквите – зам.-министъра на спорта Ваня Колева.

Уволнения предрече още рано сутринта политическият анализатор Георги Харизанов. Хората, замесени в тази публична  драма с апартаментите, няма да останат без последствия, коментира Харизанов. Той остави впечатлението, че решения ще има дори по отношение на Цветан Цветанов.

Цачева в отпуск до рокадата й

Два часа по-късно Борисов привика за обяснения в Министерски съвет Цачева.

МОТИВИТЕ НА ЦАЧЕВА: Не искам да преча на проверките

Сред срещата им стана ясно, че правосъдният министър подава оставка. Малко по-късно Борисов я прие. Моето убеждение е, че докато вървят проверките на КПКОНПИ и на прокуратуратане е редно да изпълнявам функциите си на министър на правосъдието", коментира пред журналисти в Стара Загора Цецка Цачева. Тя съобщи, че веднага излиза от министерството. Заедно с оставката си е депозирала и молба за отпуск, докато смяната й бъде гласувана от парламента. Цачева взела решението си още в петък, но е искала да изчака разговор с Борисов преди да обяви оставката си. Твърди, че принуда от страна на премиера не е имало. Тя сама падала оставката си и настоявала да напусне кабинета, за да изчисти имено си.

Кумицата Ваня не искала да си ходи

За разлика от нея кумицата на Цветанов Ваня Колева изобщо не е имала намерение да се разделя с властта. Затова Борисов я изритал. Оставката й е по искане на премиера Борисов, изрично уточни правителствената информационна служба.

ВИЖ ОЩЕ: И кумицата на Цветанов подаде оставка

ГЕРБерите са раздвоени в прогнозата си каква ще е съдбата на Вежди Рашидов. Неговият случай е различен, тъй като имотът му е платен през фирма. Отделно той не е член на ГЕРБ и е публично известно, че голямото му състояние е натрупано преди да влезе във властта, коментираха част от депутатите на управляващата партия. Според други обаче Борисов няма да позволи двоен аршин.

Всички питат какво ще стане с Цветанов

Най-интересен е казусът „Цветанов”. Жегата около него става все по-голяма. Днес социалните мрежи завряха от въпроса какво ще прави лидерът на ГЕРБ с дясната си ръка. В сагата с купените от видни ГЕРБаджии апартаменти на занижени земи случаят „Цветанов” е най-скандален. Той е взел апартамента на целия последен етаж в сграда „Летера” на фирма „Артекс” за малко над 600 евро на квадратен метър, при положение, че цените в Къщата на буквите и в квартала започват от 2 600 евро.

ВИЖ ОЩЕ: Харизанов: Борисов ще предприеме действия за апартаментите

Отделно над Цветанов тегнат съмнения, че е инициирал законова поправка в полза на „Артекс”, за да може фирмата да продължи работата си по небостъргача „Златен век” в „Лозенец” срещу хотел „Маринела”. Ще има промени и около Цветанов, прогнозира по-рано днес лидерът на „Атака” Волен Сидеров. Хората, замесени в тази публична драма с апартаментите, няма да останат без последствия, коментира и политическият анализатор Георги Харизанов.

ВИЖ ОЩЕ: Жега около Цветанов, той поздравява кабинета

Въпреки очакванията, че днес ще има среща между Борисов и Цветанов, вторият човек в ГЕРБ отлетя за САЩ, от където няколко пъти се обади с постове във фейсбук. С единия от тях  поздрави Владислав Горанов, Бойко Борисов и кабинета за финансовите им успехи по повод повишената от Fitch Ratings перспективата на дългосрочния кредитен рейтинг на България от стабилна на положителна. В същото време фирма "Артекс", която е продала апартамента на Цветанов излезе със специално становище в негова защита.

ВИЖ ОЩЕ: "Артекс" защити Цветанов, плаши със съд

Бареков: Борисов е омерзен

ВИЖ ОЩЕ: Борисов казал на Бареков, че ще бъде безкомпромисен

Борисов е обиден и омерзен от поведението на хората от ГЕРБ, свързано с луксозните апартаменти на занижени цени. Той заяви, че ще бъде безкомпромисен към всички провинили се, заяви пред ПИК евродепутатът Николай Бареков, който днес се срещна с Борисов.

Малката коалиция: Оставката на Цачева няма да разклари управлението

ВИЖ ОЩЕ: Каракачанов: Оставката няма да разклати коалицията

Оставката на Цецка Цачева няма да разклати управляващата коалиция, коментираха партньорите на ГЕРБ от Обединени патриоти. Всеки министър преценява в каква ситуация, по лични причини или политически да подаде оставка. Това не означава, че тя ще развали мнозинството в парламента, ще го разклати или ще го направи по-нестабилно, каза лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Председателят на „Атака” Волен Сидеров също каза, че управлението е стабилно. Не изключи обаче „раздвижване” и „промени” около Цветанов.

ВИЖ ОЩЕ: Сидеров предрече промени и за Цветанов

Марешки очаква още рокади

„Оставката на правосъдния министър Цецка Цачева е добър повод за премиера Борисов да направи по-голям ремонт на кабинета”, коментира зам.-председателят на НС и лидер на партия ВОЛЯ Веселин Марешки. Според  нето промените в правителството трябва да са „в посока то да заработи много по-ефективно по дневния ред на хората - доходи, здравеопазване, образование, демографска криза, справяне с битовата престъпност – проблеми, които вълнуват българите ежедневно”.

Йотова: Цачева разбира какво прави

ВИЖ ОЩЕ: Йотова: Оставката винаги е индивидуален акт

"Оставката винаги е индивидуален акт, надявам се, че госпожа Цачева разбира какво прави. Преди малко ви казах, че по темата за апартаментите премиерът е на ход, очевидно съм имала някакво предчувствие”, коментира в Стара Загора вицепрезидентът Илияна Йотова. И допълни: „Дали ще има и други оставки - ще видим. Но въпросът не е в аргументите, с които ще излезе вече госпожа Цачева, въпросът е в аргументите, които ще защитят политическа партия ГЕРБ, мнозинството и премиерът”.

БСП си вкара автогол

На този фон, опитвайки се да извлече дивиденти от всеки скандал, БСП си вкара автогол, разпространявайки позиция на Елена Йончева, която е с обвинение за пране на пари в особено големи размери и платена парична гаранция от 10 000 лв., за да е на свобода. Депутатката се разследва за източване на средства от КТБ през офшорка. Докато премиерът Бойко Борисов вземаше министерски глави заради скандала с евтините апартамента, водачката на червената листа за Брюксел Елена Йончева взе да му дава акъл как да бори корупцията.

ВИЖ ОЩЕ: Обвиняемата Йончева дава акъл на Борисов

Не само оставки, Цачева, Цветанов, Рашидов и Колева трябвало да напуснат политиката, обяви Йончева. Тя се опита да яхне скандала, на фона на разкритията, че и топ социалисти, начело с Корнелия Нинова, са си купили апартаментите на крайно занижени цени. Нинова е взела през 2004 г. 90 квадрата на столичната улица „Боряна“ в квартал Овча Купел на цена от 241 лева на квадратен метър. Със съпруга й Митко са платили е 21 514 лева, сочи разследване на ТВ Европа. Нинова е в политиката от 2003 г., по онова време е все още е изпълнителен директор на „Техноимпекс“ АД. Според официалната статистика на НСИ за 2004 г. средната цена на имотите в София през годината е била 1095 лв. или четири пъти по-висока от платената от Корнелия Нинова.

Борисов пак обърна мача

С поредните си „тежки решения”, както сам ги нерече, Бойко Борисов за пореден път демонстрира различен политически стил и подход от БСП и пак успя да обърне мача в своя полза. В петък в Брюксел той заяви, че ще проучи лично всяка от имотните сделки на Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и зам.-министърката на спорта Ваня Колева и ще вземе тежки решения. "Ние нашите последствия ще си ги понесем, дали ще е петно, дали белег. Тази партия съм я създал, за да се бори с корупцията, да се бори с корупцията на комунистите вече столетия, каза Борисов. Той призна, че получава много упреци от ГЕРБерите, че никога не защитава хората си и при най-малкото съмнение отстранява всеки.

ВИЖ ОЩЕ: Бойко: Създадох ГЕРБ за борба с корупцията на БСП

Днес премиерът показа, че няма да промени принципа си. Те са различни от тези на социалистите, чийто лидер е приватизатор, които пазят в редиците си депутат, разследван за купуване на гласове, които направиха обвиняемата за пране на пари Елена Йончева водач на листата си в Брюксел и знаме на борбата с корупцията си  и които се гордеят с народен представител, който нарича българите дебили.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай