Обвиняемата Йончева дава акъл на Борисов

Обвиняемата Йончева дава акъл на Борисов

Обвиняемата Йончева дава акъл на Борисов | StandartNews.com
  • Социалистите мълчат за евтините жилища на лидера си и видни другари

Докато премиерът Бойко Борисов вземаше министерски глави заради скандала с евтините апартамента, водачката на червената листа за Брюксел Елена Йончева взе да му дава акъл как да бори корупцията. Йончева е с обвинение за пране на пари в особено големи размери и платена парична гаранция от 10 000 лв., за да е на свобода. Депутатката се разследва за източване на средства от КТБ през офшорка.

Борисов да обясни откъде е тази корупция, защото той е главата и е на върхът на тази пирамида, реши да напомни за себе си Йончева. И даде съвет: не само оставки, Цачева, Цветанов, Рашидов и Колева трябвало да напуснат политиката. Йончева се опита да яхне скандала, на фона на разкритията, че и топ социалисти, начело с Корнелия Нинова, са си купили апартаментите на крайно занижени цени. Нинова взела през 2004 г. 90 квадрата на столичната улица „Боряна“ в квартал Овча Купел на цена от 241 лева на квадратен метър. Със съпруга й Митко са платили е 21 514 лева, сочи разследване на ТВ Европа. Нинова е в политиката от 2003 г., по онова време е все още е изпълнителен директор на „Техноимпекс“ АД. Според официалната статистика на НСИ за 2004 г. средната цена на имотите в София през годината е била 1095 лв. или четири пъти по-висока от платената от Корнелия Нинова.

През 2004 г. друг червен депутат – Валери Жаблянов, се сдобива с апартамент гт 96 квадрата. Обявената в имотната му декларация цена на придобиване е точно 31 000 лева или 322 лева на квадрат. Цената е малко по-висока от тази на Нинова, но все пак близо четири пъти по ниска от средната за София. Жаблянов също така е собственик на луксозна къща със застроена площ от 300 квадратни метра в столичния квартал Драгалевци, придобита през 2013 г. на стойност 360 000 лв.

Не по-малка е разликата между средната пазарна цена на имотите в София и апартаментът на друг виден социалист – депутатът Жельо Бойчев. През 2006 г. Жельо и съпругата му Зорница придобиват апартамент с внушителна квадратура от 175 квадрата. Цената, която семейство Бойчеви плаща е 57 100 лева или цена от 326 лева на квадратен метър. Отново по данни на НСИ за първото тримесечие на 2006 г. средната цена на квадратен метър в София е била 1313 или четири пъти по-ниска цена.

След Йончева още един виден социалист Румен Гечев тръгна публично да учи Борисов кого и как да махне заради скандала. Гечев избяга в тази тема вместо да коментира голямата новина от международната рейтингова агенция Fitch Ratings. Тя промени перспективата на дългосрочния кредитен рейтинг на България от стабилна на положителна. На Гечев обаче не му е изгодно да говори по този въпрос, защото ще трябва да направи паралел с кредитния рейтинг на България по време на кабинета на Виденов,когато той бе вицепремиер, а държавата банкрутира.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай