Сряда,

Двама нови и един стар заместник в министерството на земеделието

От: Стандарт -
2773
Двама нови и един стар заместник в министерството на земеделието
A
A
A

Късно вчера служебният премиер Гълъб Донев освободи от постовете им заместник министрите на земеделието Момчил Неков и Стефан Бурджев и на тяхно място назначи Георги Събев и Крум Неделков, познати на фермерите от последните два служебни кабинети, управлявали миналата година. Третият зам. министър Иван Христанов подаде оставка малко след избора на служебното правителство, като на негово място все още не е определен заместник. Единственият зам.министър, който запазва поста си, е Валентин Чамбов, отговарящ за горите, пише sinor.bg.

Георги Събев е икономист, завършил Аграрния университет в Пловдив. През 2021 г. той отговаряше за европейските политики в земеделието, тъй като има дългогодишен експертен опит в тази сфера. На него ще се падне нелеката задача да довърши преговорите по Стратегическия план за развитие на земеделието до 2027 г., а също да организира и изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост, където обаче се очакват проблеми поради блокираното законодателство от опозицията в 47-то Народно събрание.

Заместник-министър Крум Неделков също показа добър управленски стил на работа, тъй като по негово време бяха разкрити схемите с фиктивните животни в стопанствата, през които бяха източвани евросредства. Той е дългогодишен университетски преподавател, като от началото на 2020 г. до момента е зам.-декан по учебно-методичната дейност на Ветеринарномедицинския факултет  при Тракийския университет.

На неговите плещи ще легне изключително тежкия за решение ангажимен - да продължи започнатото от представителите на „Продължаваме промяната” с държавния контрол на храните по външната граница при „Капитан Андреево”. Както и да продължи комуникацията с разследващите органи по новите разкрития за източване на държавни пари през договорите на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) с частните инсинератори.

Преди назначаването на служебния кабинет бившият зам. министър Иван Христанов е имал разговор с президента Румен Радев и подготвените от него кандидат заместници, от които е получил уверение, че новото ръководство на агроминистерството ще продължи работата по разкриване на корупционните схеми в БАБХ. Това обяви самият Христанов в интервю за БНР, като припомни неравностойната битка, която агроведомството е провело до момента, за утвърди държавните интереси при контрола на храни от трети страни.

Преди дни Христанов внесе в ГДБОП нови документи по източване на средства през инсинераторите

На журналистически въпрос дали БАБХ не изпълнява решенията на съда да възстанови частната фирма, за която се разбра, че няма договор за извършване на лабораторните анализи по вноса, Христанов обясни, че към този момент Министерството на земеделието оспорва решението на ВАС. Мотивът е, че първата заповед през 2012 г., с която БАБХ е сключило договорите с фирмата първоприемник за провеждане на лабораторните анализи, на практика е нелегитимна, защото впоследствие са приети европейски регламенти, които са задължавали България да промени тези договори, но това не е направено от правителствата преди 2020 г.

Следващата седмица новият служебен министър Явор Гечев и неговият екип подробно ще представят приоритетите за работа през следващите два месеца до изборите, съобщиха за Синор.бг от агроминистерството.

 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички