Двама министри с големи заслуги за новите електромобили

Днес се подписват финалните документи по сделката

Двама министри с големи заслуги за новите електромобили | StandartNews.com

Двама министри имат особено големи заслуги за привличането на германския инвеститор, който ще прави електромобили в Ловеч. Това каза председателят на Агенцията за инвестиции Стамен Янев в интервю за бТВ.

ВИЖ ОЩЕ: Електромобилите от Ловеч – как изглеждат и кога?

От няколко месеца страната ни води преговори с германската компания eGO за производство на електромобили у нас, като те са били най-интензивни през последния месец и половина.

Голяма роля за привличането на инвеститора са изиграли служебният министър на икономиката Кирил Петков и колегата му във финансовия ресор Асен Василев.

„Росен Плевнелиев, като председател на Автомобилния клъстер, също имаше решаваща роля инвеститорът да бъде в България. Неслучайно инвеститорът спомена за силния Автомобилен клъстер в страната, говорим за над 270 компании, в които работят приблизително 65 хил. човека“, обясни Янев.

Преди дни Петков обяви, че до 2 г. у нас ще бъде построен завод за електрически автомобили, като очакваната инвестицията е в размер на 140 млн. евро и ще ни донесе 1000 нови работни места. Днес в министерство на икономиката ще бъдат подписани финалните документи по сделката.

Янев обясни, че се подписва меморандум, когато един проект е приоритетен за държавата. Целта е да се определят условията, при които ще се изпълни инвестицията, както и какви ще бъдат ангажиментите на страната ни, за да подкрепи проекта.

Държавната подкрепа по проекта ще бъде в размер на 34 млн. евро. „Нито един инвеститор, особено в автомобилната индустрия, не предприема съответното действие, без да е уверен, че държавата ще стои зад него. Тази помощ се изразява и в това да се съкратят всички административни срокове, да се организират публичните връзки и инфраструктура, така че да отговори на изискванията на инвеститора“, уточни Янев.

Председателят на Агенцията за инвестиции посочи, че преките ползи за страната ни от тази сделка ще се изразят в нови работни места. Той допълни, че в управляваното от него ведомство само за месец и половина има 20-процентов ръст на заявленията за нови инвестиции в страната ни.

„БАИ подпомага реализацията на намерението. Едно заявено намерение към днешния момент намира своята реализация от 6 до 18 месеца след този момент. Една голяма част от новите инвестиции са резултат от работа преди 2 години. Г-н Петков събуди нашите търговски представители извън граница, през тази седмица имаме 602 нови намерения за инвестиции“, коментира Янев.

Относно заплатите в Българската банка за развитие, от чийто Надзорен съвет Янев е част, той посочи, че лично не получава никакво възнаграждение, защото е представител на държавата. „Колегите от Управителния съвет и Надзорния съвет, които не са на висша държавна длъжност, получават заплата. Това, което се спомена като сума е за членове на УС, на база това колко активи се управляват и каква е средната заплата“, допълни той.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай