ДСБ на конгрес без Москов, но с Дончева

ДСБ на конгрес без Москов, но с Дончева | StandartNews.com

Без здравния министър Петър Москов започна национално събрание на ДСБ. Присъстват над 950 делегати. Сред гостите на форума са министърът на отбраната Николай Ненчев, зам.- председателят на НС Иван Иванов, съпрседателят на ПГ на РБ Найден Зелоногорски и лидерът на Д21 Татяна Дончева. 

Няма да напускаме РБ, отсече Радан Кънев в речта си пред делегатите на националното събрание. "Това, че една организация е фрустрираща, не значи че трябва да я напускаме, а да я променим",каза още той, перифразирайки цитат от британския премиер Дейвид Камерън.

"Няма да напусна и разруша РБ. Да, част от колегите ми остават разкрачени чак до шпагат, но ние ще помогнем на приятелиге си да се върнат на десния бряг. Няма да допуснем европейската граница да минава по Дунав, защото не възприемаме румънския мосел за борба с корупцията, нито Бг да е буферна територия на непрекъснат руско-турски конфликт", каза Кънев.

Лидерът на ДСБ се похвали, че за 3 месеца в опозиция свършили повече отколкото за 14 месеца на власт и приписа за своя заслуга спирането на обществените поръчки и процедурата за КЗК. Не пропусна да се оплаче от "медийна гьобелсова пропаганда".

"ГЕРБ не пожелаха разумен партньор отдясно. Ще получат разумна алтернатива отдясно, готова да поеме властта, когато доверието и търпението към този модел на управление се изчерпат.
Но за целта, ние не можем да бъдем креслива, капсулирана опозиция. Ние трябва да бъдем силна, отговорна алтернатива. Трябва да обединяваме, а не да разделяме, да градим, а не да рушим, да сочим пътя, а не да се радваме на лутането в безпътицата.

Но позволете, където красноречието не достига, да цитирам Шекспир:

"Злоупотребата с властта настъпва, когато разделят се власт от съвест... И знае се, че скромността е стълба за честолюбието, към която с лице е то, додето се катери, но на която само щом достигне последното стъпало, гръб обръща, със поглед в облаците...", каза на своите още Кънев. 

Изказването му започна с искане на прошка от съпартийците си:"Заради предупрежденията, които пренебрегвах, заради наивността, самонадеяността и суетата, която проявих, заради недостатъчното гаранции от риска да вложи целия ресурс на ДСБ в РБ". И завърши с претенции за властта:"Ние трябва да бъдем готови за властта, за опозиция всеки е готов".

Кънев отрече да изключват Петър Москов от партията. И се оплака, че РБ се превърнал в Бюро по труда с 20 осигурени места на банките в парламента и още 200 в цялата страна. Не затова преди 3 години създадох Блока, каза още той.

Преди началото на форума евродепутатът Светослав Малинов обяви, ДСБ ще излезе по-единна и ще препотвърди решението за излизане в опозиция. Няма да се обсъжда евентуално изключване на Москов. "Неговата съсба е в неговите ръце. Като цивилизована партия не се занимаваме с личните решения на своите членове", каза Малинов.

Делегатите на ДСБ освиркаха Найден Зеленогорски. Скандалът се случи, докато съпредседателят на парламентарната група поднасяше приветствие към делегатите. Първите викове "уууу" дойдоха, когато Зеленогорски каза: "Вие сте наш ценен партньор в РБ".

Изказването му многократно бе прекъсвано от оквиркания или единични иронични ръкопляскания. "РБ не би бил същият, без която и да е от партиите в него", каза още Зеленогорски.

По думите му партньорите в РБ имат общи цели, но са разделени в разбирането си за пътя, по който да ги постигнат. С освиркване бе посрещнат и опитът да поиска и даде прошка от делегатите на ДСБ , както и признанието му, че не иска да участва в разпадането на един успешен проект.

Докато Москов знаково отсъстваше и след освиркването на Зеленогорски, военният министър и лидер на БЗНС реши да заеме мястото му на тъмносин любимец. "Аз съм вашият министър на отбраната, обяви в приветствието си към форума Николай Ненчев.

Ние се провалихме във всичките си цели в управлението. Това признание направи депуатът от гражданската квота на РБ Гроздан Караджов. За думите си бе бурно аплодиран. "И когато на 9 декември загубихме последната си битка - за съдебната реформа, всички ние вкупом излишни станахме и напуснахме властта", каза Караджов.

По думите му иситнските реформатори не спрели медийните бухалки и зависимости, вписали се в модела на партийните назначения и им станали флагман, не разрушили обръча от фирми и не нахравили промени в Конституцията. "Ние във властта няма да се върнем, докато не качим на релси дерайлиралата съдебна реформа, каза той.

Той припомни култовия филм "Кит" и фразата "риба, риба, ама цаца" и отговорът на апартчика "цаца, цаца, ама риба". "Една част от РБ продължава да се задоволява с цацата, ние искаме повече", каза още Караджов. И обеща, че няма да се превърне в конформист.

Татяна Дончева подаде ръка на Радан Кънев. "Трябва да обединим усилия в отстраняването на мутрите и мафията от властта", каза тя пред възторжените ръкопляскания на тъмносините. И предложи как да стане това: "Обръщането на палачинката трябва да стане по сценария 96-97-ма".

Според Дончева в това да ядеш по 3 пъти на ден няма нито ляво или дясно. "Какво дясно или ляво има в това да си мутра?", попита тя. И обяви, че и леви, и десни са допуснали те да заемат централно място във властта у нас и в ЕНП. 

"Когато всеки е достатъчно слаб, трябва да обединим усилия и да се изправим срещу злото", призова Дончева.
Тя нападна и част от реформаторите - тези, които смятали, че са влезли в историята, защото портретите им висят по коридорите на МС. И призова тъмносините за общ фронт срещу ГЕРБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай