ДПС с оферта към Радев за кабинета! До бял пушек

Ето предложението на Мустафа Карадайъ

ДПС с оферта към Радев за кабинета! До бял пушек | StandartNews.com

Предложение към президента Румен Радев отправил на шега лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по време на консултациите за кабинет. Това разказа пред журналисти самият Карадайъ.

ВИЖ ОЩЕ: ДПС проговори за кабинета. Чий мандат ще подкрепи?

"Предложихме на президента, тъй като президентската институция е място за обединение, ако има удобна зала, да вземат да ни затворят като в конклава във Ватикана - до бял пушек", каза Карадайъ.

Карадайъ отново повтори тезата се, че българските граждани очакват да има стабилно правителство, да се решават проблемите, които произтичат от множеството кризи, в които живеем. Но за да стане това „първата стъпка е преодоляване на политическата криза. А не чрез розови, червени, черни линии и предварителни условия“, категоричен е лидерът на ДПС.

Той отново подчерта, че преодоляването на политическата криза минава през диалога, през нормалността в политиката – диалог между партиите, между парламентарните групи. „Диалог, диалог, ако може да бъде и конструктивен, с разум, с грижа към проблемите на хората, би било най-добре“, натърти Карадайъ.

Той уточни, че въпросът за това дали ще подкрепят предложено от ГЕРБ-СДС правителство е бил част и от консултациите при президента, но „в контекста на това, че различните политически партии поставят различни неизпълними условия помежду си и го ползват като параван, казвайки „ние обещахме това на избирателите си“.

Карадайъ оценява този подход като желание на партиите да остават в полето на очертания враг. Което обаче според него не означава, че избирателите на съответните партии са дефинирали въпросния враг. А „напротив – самите партии са си очертали врага и са се упражнявали на гърба на врага“.

И заяви позицията на Движението: „Обратно, ДПС, включително и в последната предизборна кампания не очертаваше врагове. И затова ние днес водим еднакво разговори с всички. За съжаление все още сме на ниво разговори, а очакваме да минем на етап диалог“.

Лидерът на ДПС се мотивира с резултатите от последните четири избора за парламент, при които българските граждани произвеждат една и съща конструкция в НС – никоя партия да няма самостоятелно мнозинство. „Което означава, че българските граждани ни казват: „Ние там не ви пращаме за реваншизъм, за омраза, за противопоставяне и разделение, а в диалог, в координация и във взаимен контрол да ни решавате проблемите“, разтълкува Карадайъ.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай