ДПС проговори за кабинета. Чий мандат ще подкрепи?

Ние няма да подкрепим политика на омраза и разделение, вредна е, заяви Карадайъ

ДПС проговори за кабинета. Чий мандат ще подкрепи? | StandartNews.com

Предстои връчването на първия мандат. Бихте ли го подкрепили и при какви условия? С този  въпрос президентът Румен Радев се обърна към лидера на ДПС Мустафа Карадайъ по време на консултации на "Дондуков" 2 за съставяне на правителство.

Държавният глава продължава консултациите с парламентарните партии преди да връчи на най-голямата група в НС - ГЕРБ-СДС, първия мандат. Радев предварително заяви, че ще даде на партиите в НС максимално много време за разговори по постигането на съгласие за редовен кабинет.

В срещата участваха още зам.-председателите на ДПС Йордан Цонев, зам.-председател на 48-ото НС и Ахмед Ахмедов, зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид.

Диалог с предварителни условия, с червени, розови или други линии, трудно би произвел какъвто и да било продукт. Диалог с предварителни линии, основани на реваншизма, омразата и противопоставянето, трудно ще произведе продукт, отговори Карадайъ.

Затова ние от ДПС на преден план поставяме диалога. Засега сме на етап разговори - еднакво си говорим с всички, еднакви са ни разговорите с всички. Призивите ни към всички са еднакви. Но предварителните червени линии или предварителните условия до голяма степен минират полето разговорите да не могат да прераснат в диалог. Затова ние не поставяме предварителни условия, категоричен бе председателят на ДПС. За първия мандат - най-голямата парламентарна група на НС има правото да предложи министър-председател. Но ние очакваме да чуем и политики. Ако се предлага реваншизъм или на реваншизма контрареваншизъм, ако се предлага продължение на политиката на омраза, противопоставяне, разделение и арогантност, ние такава политика не бихме подкрепили, отсече Карадайъ. И посочи причината: "Тази политика е вредна и за българските граждани, и за държавата. Затова и при първия мандат ще подходим този начин. Ако той евентуално е неуспешен, по същия начин ще подходим и към втория, и към третия.".

Ние разчитаме да има едно стабилно управление в страната, за да има сигурност за българските  граждани и за държавата. Без предварителни линии, повтори още веднъж Карадайъ.

За по-малко от 2 години българите гласуваха 4 пъти за парламент. Общото между тези избори е, че гласоподавателите не дадоха доверието си на нито една партия да управлява сама. Не дадоха възможности за лесни коалиции. Въпреки това гражданите очакват техните проблеми да не се отлагат, а да бъдат решавани своевременно, устойчиво е ефективно, отвори разговора президентът Румен Радев.

Това означава редовно правителство, подкрепено от парламентарно мнозинство, което да може да поеме политическата отговорност да управлява в нелеки времена, категоричен бе той.

В тази връзка бих искал да чуя вашата оценка за състоянието на диалога в 48-ото НС и хода на преговорите за съставяне на правителство - участвате ли в този диалог, търсят ли ви другите партии, защото ДПС е партия с опит в парламентаризма, попита Румен Радев. И заяви: "Вие сте преки участници в може би най-дългите преговори за съставяне на правителство.".

Тогава залогът беше ясен - членството в ЕС. Къде виждате сега залога и каузата, около които може да се създаде едно устойчиво управленско мнозинство, което да излъчи правителство, допълни Радев.

Ако наистина продължаваме този цикъл с трудности при излъчването на правителства, вие виждате ли необходимост от промяна на самата формула как да се структурират тези правителство. От няколко години вие издигате идеята за програмни, експертни правителства. Как виждате, ако се отиде на такъв вариант, формирането, но и разпределението на политическата отговорност, попита още държавният глава. Той поиска да чуе мнението на ДПС за бюджета, модернизацията на българската армия и изпращането на въоръжение за Украйна, правосъдната реформа и реалната отчетност на главния прокурор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай