До края на деня ясни правилата за бръмбарите

МВР шефове ще разписват за СРС само пред свидетел

До края на деня ясни правилата за бръмбарите | StandartNews.com

София. Каталог за бръмбарите ще прави МВР. Всички искания, папки и файлове, касаещи Специалните разузнавателни средства (СРС), ще бъдат прошнуровани и съхранявани в специални папки и кутии. Каталог ще има и на ангажираните със СРС-тата лица. Веднага след скандалите с нерегламентираното използване на бръмбари служебният премиерът Марин Райков нареди на МВР да пренапише правилата за ползване на подслушвателните устройства. В задачата се включи и прокуратурата, която трябваше да даде своите препоръки.

"Надявам се днес, до края на работния ден, да имаме окончателен вариант на новите правила за използване на СРС-та, който впоследствие ще бъде подписан, така че занапред да не се създават предпоставки за съмнение, че СДОТО на МВР ще работи в съответствие с демократичните принципи и законите на страната, спазвайки всички технологични предпоставки за законосъобразност на съответните действия", заяви премиерът Марин Райков след края на заседанието на Министерския съвет вчера. Малко по-късно от там уточниха, че правилата няма да бъдат публично огласени, тъй като са класифицирана информация. Премиерът Райков обяви още, че предварителният проект на МВР е бил изпратен в прокуратурата преди Великден. "Има определени предложения и забележки, които ще бъдат взети предвид", обясни още министър-председателят. Очаква се днес МВР шефката Петя Първанова да разпише новите правила, които да влязат в сила след вота. По препоръка на Райков МВР шефовете вече ще разписват разрешенията за СРС само в присъствието на свидетели. Премиерът увери, че след влизането в сила на новите правила вече няма да има съмнения в работата на службата.

"Българският избирател ще накаже тези, които прибягват към компромати", категоричен бе Райков във връзка с предстоящите избори. Премиерът обясни още, че българинът вече е достатъчно зрял и той знае много добре, че потенциал да решават проблемите на страната имат тези политически сили, които излизат с градивна, ясна програма, а не тези, които обясняват, че другите опции са неприемливи. "Има тенденция да се прибягва към компромати, да се използва черен пиар. Тя няма да доведе до дивиденти на тези, които прибягват към това", каза Марин Райков. И призова политическите сили да стимулират българските граждани да гласуват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай