Директен самолет София-Баку. Ръст на туризма

Парламентарна делегаци е на посещение в Азербайджан

Директен самолет София-Баку. Ръст на туризма | StandartNews.com

Източник: Пресцентър НС

Още тази година може да се възстанови директната въздушна линия София-Баку. Това каза председателят на НС Росен Желязков при срещата си с председателя на Милли Меджлиса на Азербайджан проф. д-р Сахиба Гафарова.

ВИЖ ОЩЕ: Решение за газа. Какво си казаха Росен Желязков и Илхам Алиев

Българска парламентарна делегация, водена от Желязков, е на официално посещение в Република Азербайджан. Визитата е по покана на председателя на Милли Меджлиса проф. д-р Сахиба Гафарова.

Благоприятен фактор за развитието на двустранния търговски обмен и туризма би било възстановяването на директната въздушна линия между София и Баку, която ще улесни свързаността между двете страни, каза Росен Желязков. И съобщи, че Българската страна предприема стъпки това да се случи още през тази година.


"Изключително се радвам на стъпките, които България и Азербайджан правят в последните месеци за развитие на парламентарния диалог и издигането му до ниво, отговарящо на отличните ни двустранни отношения", каза още председателят на Народното събрание.
 
От общ интерес е потенциалът, който има в сътрудничеството между законодателните институции на България и Азербайджан, да бъде използван за интензифициране на взаимодействието ни в различни сфери от взаимен интерес, подчерта Росен Желязков. 

Визитата ми в Баку толкова скоро след Вашето посещение през септември 2023 г. в София е ясен знак, че народните представители в Народното събрание и в Милли Меджлиса имат желание и воля да допринесат за развитието на ползотворни и взаимноизгодни отношения между България и Азербайджан, отбеляза той.

Парламентарният диалог и особено работата на народните представители от групите за приятелство в законодателните институции може да бъде важен градивен елемент в развитието на отношенията между България и Азербайджан, заяви председателят на Народното събрание. Той изрази очакването си динамичният диалог на парламентарно равнище да бъде продължен и разширен през тази година.

Вашата визита подчертава стабилните парламентарни отношения между Азербайджан и България, чието приятелство е подкрепено със споразумението за стратегическо партньорство, каза председателят на Милли Меджлиса проф. д-р Сахиба Гафарова. 

Тя подчерта, че връзките между двете страни, установени през 1992 г., продължават да се разширяват и задълбочават, а голяма заслуга за това имат разменените посещения на най-високо равнище. 

Отношенията между Азербайджан и България са в много направления, но водещи са областите на икономиката и енергетиката, посочи проф. д-р Сахиба Гафарова.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков отбеляза, че без съмнение централно място в двустранните отношения между България и Азербайджан заемат енергетиката и енергийната диверсификация.

Той посочи, че в тази сфера вече са реализирани някои важни проекти в продължение на съвместната инициатива „Пръстен на солидарността".

Тази инициатива, предложена от България и подкрепена от Европейската комисия, успя да повиши сигурността на доставките на природен газ за Европейския съюз и региона на Централна и Югоизточна Европа, подчерта той и добави, че нейното изпълнение е пример как трябва да се развива двустранното сътрудничество в годините напред.

България очаква да продължи активната съвместна работа с Азербайджан, насочена към превръщането ни в основен регионален хъб за получаване и разпределение на природен газ от Азербайджан и други източници, каза Росен Желязков.

Със съжаление мога да отбележа, че в търговско-икономическите връзки между нашите две страни все още има неизползван потенциал, посочи Росен Желязков. Добри са нашите перспективи за сътрудничество в сферите на инфраструктурната свързаност, търговията, туризма, информационните технологии и инвестициите, както в областите на културата и образованието, уточни той.

Трябва да се търсят пътища за по-добро познаване на нашите два народа, да се създадат условия, които да стимулират представителите на бизнеса и обмена на туристи, подчерта председателят на Народното събрание.

След разговора на „четири очи" председателите на парламентите на България и Азербайджан дадоха началото на пленарните разговори между парламентаристите от двете страни. От българската страна в срещата участваха народните представители от Групата за приятелство България – Азербайджан Десислава Трифонова (ПГ на ГЕРБ-СДС), председателят на Групата за приятелство България – Азербайджан Хамид Хамид (ПГ на ДПС) и депутатите Ангел Георгиев (ПГ „Възраждане"), Драгомир Стойнев (ПГ „БСП за България") и Тошко Йорданов (ПГ „Има такъв народ").

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай