Четвъртък,

Дипломат прогнозира умиротворяване в Украйна

От: Администратор -
Дипломат прогнозира умиротворяване в Украйна
A
A
A

Стара Загора. "Не мисля, че конфликтът в Украйна може да се задълбочи и да се стигне до нова световна война". Това прогнозира дългогодишният дипломат и международник Иван Гайтанджиев на среща със старозагорските журналисти.

Според него след изправянето на крака на Русия светът вече не е еднополюсен, а многополюсен и това трябва да се отчита при всеки световен конфликт.

"Най-важното е да спре стрелбата в Украйна, но за съжаление Европа няма избистрена и ясна позиция по конфликта, а Вашингтон не е заинтересован от спирането му", каза още Гайтанджиев. Според него Русия няма да отстъпи от главната си цел - промяна на Украинската конституция и федерализация на Източна Украйна.

Бившият дипломат и все още активен политик и журналист коментира и външната политика на България. За да бъде работеща, външната ни политика трябва да е прагматична, балансирана, предсказуема и най-вече икономизирана, а за съжаление тя не е такава, категоричен бе Гайтанджиев. Според него ние поддържаме все същото поведение на абсолютно съглашателство като по времето на студената война, а така България не защитава националните си интереси и достойнство.

Снощи Иван Гайтанджив откри първата сбирка на учредения от общинската партийна организация на БСП дискусионен форум за актуална политика.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички