Дипломат прогнозира умиротворяване в Украйна

Дипломат прогнозира умиротворяване в Украйна | StandartNews.com

Стара Загора. "Не мисля, че конфликтът в Украйна може да се задълбочи и да се стигне до нова световна война". Това прогнозира дългогодишният дипломат и международник Иван Гайтанджиев на среща със старозагорските журналисти.

Според него след изправянето на крака на Русия светът вече не е еднополюсен, а многополюсен и това трябва да се отчита при всеки световен конфликт.

"Най-важното е да спре стрелбата в Украйна, но за съжаление Европа няма избистрена и ясна позиция по конфликта, а Вашингтон не е заинтересован от спирането му", каза още Гайтанджиев. Според него Русия няма да отстъпи от главната си цел - промяна на Украинската конституция и федерализация на Източна Украйна.

Бившият дипломат и все още активен политик и журналист коментира и външната политика на България. За да бъде работеща, външната ни политика трябва да е прагматична, балансирана, предсказуема и най-вече икономизирана, а за съжаление тя не е такава, категоричен бе Гайтанджиев. Според него ние поддържаме все същото поведение на абсолютно съглашателство като по времето на студената война, а така България не защитава националните си интереси и достойнство.

Снощи Иван Гайтанджив откри първата сбирка на учредения от общинската партийна организация на БСП дискусионен форум за актуална политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай