Депутати отцепници подозират ИТН в интрига, ще подкрепят ли кабинет

Независимите народни представители ще разговарят днес с БСП

Депутати отцепници подозират ИТН в интрига, ще подкрепят ли кабинет | StandartNews.com

Независимите народни представители ще разговарят днес с БСП за това дали ще подкрепят създаване на правителство с третия мандат.

„Общата позиция между нас е в една посока и тя е свързана с борбата с корупцията. Там позицията ни е безпрекословна. По други въпроси всеки от нас има различно мнение, ние го споделяме помежду си”, коментира пред Нова телевизия Георги Георгиев, който напусна групата на "Има такъв народ".

Според него в пресконференцията на ИТН, дадена след разговорите с БСП вчера, е имало три тънки нюанса, от които ставало ясно, че условията, които „Продължаваме Промяната” поставят по отношение на борбата с корупцията, няма да се случат.

„Ива Митева каза, че имат съществени забележки, както и че е необходимо широко обществено обсъждане. Този закон е внесен в деловодството на парламента на 9 юни, а го имахме около месец преди това. Ако някой искаш да бъде приет, тези забележки и това обществено обсъждане трябваше да са се случи вече”, каза Георгиев.

„Ако няма борба с корупцията, няма причини да подкрепим кабинет с хора от ИТН. Условието ни е да има гарантирана борба с корупцията”, каза Георгиев. Недоверчиви сме по отношение на ИТН, добави отцепникът.

Друг от независимите депутати, Николай Радулов, заяви пред БНТ, че би гласувал за кабинет, който се подкрепя от "Има такъв народ", но без министри от партията на Слави Трифонов в него. Той изтъкна, че е песимист за изпълнението на третия мандат.

"Никакво участие на ИТН във властта, защото те доказаха, че за тях властта има други цели, а не изчегъртването на ГЕРБ. Разходете се по малките населени места и ще видите, че в секторите на министерствата, управлявани от ИТН, стоят хората на ГЕРБ. Доста съм песимистичен за това, че ще има правителство. Смятам че вероятността да има кабинет е 15%, да не кажа 10%. Бих приел Министерски съвет с подкрепата на "Има такъв народ", но без министри от него, тъй като те доказаха, че техните министри, които предлагат, не са от ИТН и не са познати на избирателите и имат други цели от прокламираните на изборите", каза Радулов.

Всеки един от независимите депутати ще реши сам за себе си дали да подкрепи правителство с мандат на БСП, допълни Николай Радулов.

Той изтъкна, че независимите народни представители нямат изисквания за постове, а държат на работата по конкретни сектори: борба с корупцията, подсилване на службите, които се грижат за националната сигурност, промени в МВР, енергийна независимост. По тези въпроси независимите депутати вече са говорили с "Продължаваме промяната" на преговорите за първия мандат.

Предстои повечето народни представители, които се отцепиха от "Има такъв народ" да създадат гражданско движение, което ще обедини структурите, напускащи партията на Слави Трифонов.

"Тези хора по някакъв начин ни припознаха. Ние нямахме намерение да сме политическа партия или движение, но тези хора ни припознаха и не можеше да ги оставим", коментира Радулов. Лидер на движението вероятно ще е Радостин Василев, посочи още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай