Депутат от ПП-ДБ видя политика в протеста на миньорите

По думите му среща с протестиращите ще има и исканията им ще бъдат обсъдени

Депутат от ПП-ДБ видя политика в протеста на миньорите | StandartNews.com

В протеста на миньорите и енергетиците има "политически оттенък", смята заместник-председателят на енергийната комисия в Народното събрание и депутат от ПП-ДБ Радослав Рибарски.

Според него трябва да се търси решение, "а не да продължаваме да поляризираме проблема". "Дълго време е отлаган и политизиран и не можем да си позволим повече тези хора да стоят в неведение. Винаги преди избори въпросът се повдига и се използва за политическо настройване на хората, заети в този сектор“, каза Рибарски.

По думите му среща с протестиращите ще има и исканията им ще бъдат обсъдени.

„Веднага ще постигнем съгласие за прозрачността за разходване на средства по териториалните планове, може да разширим и дефинираме каква точно прозрачност. Стратегията, която се споменали за енергетика, ще трябва да разширим с интегрирания план за енергетика и климат. Винаги сме апелирали, че стратегия трябва да има, както и цялостен подход към тези терени, които бяха ябълката на раздора по време на служебния кабинет и притесняваха хората“, допълни Рибарски.

Народният представител смята, че в момента за един мегаватчас произведена енергия от въглищните централи ни трябва над 1,3 т въглеродни емисии, което прави цената за мегаватчас над 240 лв.

„Механизмът за капацитет е нещо, което преди 4-5 години беше отхвърлено, то беше сравнено със „студен резерв“. Това доведе до негативна нагласа към този механизъм. Той не е част от териториалния план, това е съвсем друг разговор, който трябва да се проведе с ЕК“, каза още Радослав Рибарски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай