Денков с неочакван ход. Поиска нова ЦИК

Премиерът отговаря на въпроси на граждани

Денков с неочакван ход. Поиска нова ЦИК | StandartNews.com

"ЦИК не се справи добре с провеждането на изборите този път. Нарушиха Изборния кодекс. За това несправяне трябва да се търси смяна на състава на ЦИК, още повече че той е от времена, в които политическата конфигурация беше съвсем друга. Той не отразява реалността в момента. Това трябва да го направи Народното събрание." Това каза премиерът Николай Денков. Академикът отговаря на предварително зададени въпроси на граждани и медии по време на живо излъчване на страницата на Министерския съвет във Фейсбук.

За министър Йоловски

Говорих вчера с министърът на електронното управление Александър Йоловски. Той отказва да предостави допълнителна информация, защото в момента тече разследване. Разбирам това и не съм настоявал. Но както и друг път съм казвал - аз познавам тези хора и знам, че твърденията, които видях в медиите, няма как да са верни, каза премиерът на въпрос дали е говорил с Йоловски и какво е обяснението му за обвиненията в изнудване срещу Кирил Петков и Божидар Божанов.

От гледна точка на работата на министър Йоловски - има една непоследователност. На първи тур бе даден повод от МЕУ да отпаднат машините, но за втория тур имаше добра организация. Това, което съм поискал е да се направи една обстойна проверка защо се е случило това, допълни премиерът.

За ремонта на кабинета

Не смятам, че в момента трябва да се търси смяна на министри, още повече на такива, които си вършат работата. МЕУ направи електронните бележки за учениците, електронното връчване на фишовете и др. То успява да извади решения, които са очаквани с години от хората, само за месеци. Но този скандал хвърля сянка върху правителството, подчерта Денков.

За рокадата на върха в ДПС

Трябва да работим с всички партии, които подкрепят кабинета. Промените на техните лидери са си техни вътрешни работи и няма какво да ги коментирам. Ще търсим подкрепата за промяна на конституцията и мнозинство от 2/3. Често виждаме изказвания на други партии и коалиции като че ли те участват в гласуванията в парламента в полза на ПП-ДБ - нека да се разберем, това са гласувания в полза на българския народ, а не в полза на една или друга партия, коментира Денков за вчерашната оставка на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ и за това как би работил с движението под директното лидерство на Ахмед Доган.

Не съм позволил на Василев, а съм му поръчал да свика заседание на Министерския съвет. Разбира се, едно заседание се планира предварително и задачата е ясна - в първия ден след изборите да бъдат приети данъчните закони и обсъждането им в парламента да започне днес, утре, вдругиден, каза още премиерът.

За шефа на ДАНС

Мотивите за оставката на шефа на ДАНС изобщо не са слаби. Става дума за много сериозни нарушения - документирани са и политически пристрастия. Намерих мотивите, с които е освободен предшественика му. Всъщност мотивът е един единствен и той е, че човекът е поискал дългосрочен отпуск. Така че в сравнение с мотивите, които аз съм представил - за прикриване на нарушения на закона и политически пристрастия, са много по-сериозни. Три страници са мотивите, днес ще публикуваме и другите, подчерта той.

Президентът няма никакво право да отказва смяна на председателя на ДАНС, защото той ми пречи да си изпълнявам задълженията, които имам по конституция и закон. Така че той надхвърля правомощията си. Аз трябва да мога да работя с председателя на ДАНС, за да си върша работата. Следващият председател ще бъде съгласуван с него, така че да е човек, който да бъде приемлив, каза Денков.

Той отново подчерта, че ако стане нещо в сферата на националната сигурност и Радев не освободи шефа на ДАНС, то президентът ще носи отговорност за това.

За заплатите в администрацията

Има обща грижа за администрациите там, където заплатите изостават, това ще се види в бюджета, каза още той.

За пенсиите

Актуализация на пенсиите се очаква в средата на следващата година с около 11%. В момента използваме всички възможности размерът на самите пенсии да бъде достатъчно висок. Министърът на финансите се изрази правилно, че така ще се дадат коледни добавки всеки месец - много по-справедливо е да се дава максимумът, а не да се спестяват пари през годината и да се дадат по едни 50 лв. накрая, настоя още министър-председателят.

За инфлацията

Единствено инфлацията е по-висока при нас и не изпълнява критерий за еврозоната. Оценки ще се правят през април-май следващата година. Имаме всички основания да работим по плана. Имаме много добра дискусия с ЕЦБ, работим по план, посочи той.

 За Шенген

Запитан за вчерашното изказване на румънския премиер, че България и Румъния трябва да са отделят по пътя за Шенген, каза: Мисля, че тази оценка е само за вътрешна употреба. Няма никаква индикация, че България и Румъния вървят по различни писти. Трябва да вървим заедно, за да решаваме общите си проблеми.

За магистралите

Работи се по първите три участъка на "Хемус", макар и не с темпото, което искахме. По пътя към Ботевград се работи, извадени са решенията за първите два участъка по пътя Русе- Бяла. До края на годината ще бъде пусната поръчка и за проекта от София към Петрохан. Имаме проблеми с инхаус процедурите, с узаконяването. Тези проблеми не са изчезнали, работи се по тях, подчерта той.

За влаковете

Влаковите композиции са много стари. Има 4 обществени поръчки - за малко над 60 влака и за локомотиви. Някои от тях се обжалват в КЗК, затова сроковете сега зависят от това колко бързо ще стане това и ще стигне ли до ВАС. Търсим и друго финансиране - с национално, което да осигури по-бързото им закупуване, разказа премиерът.

За липсата на лекарства

Редовно обсъждам със здравния министър липсата на лекарства. Възможност за електронни рецепти има почти от 3 г. и никой не може да каже, че тази възможност се появява скоростно и за първи път. Очевидно е, че има сблъсък на лобита - едното е това кой да изписва лекарствата, доколко скъпите лекарства могат да бъдат заместени от генерици и др. Обсъждаме с министъра това дали някъде трябва да се сложи преходен период, но няма и не трябва да се отказваме от поетапното влизане на електронните рецепти - това е европейската практика и тя ще изсветли много проблеми, категоричен е премиерът.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай