Денков проговори за ултиматума на Орбан

Премиерът е в Брюксел

Денков проговори за ултиматума на Орбан | StandartNews.com

Източник: БГНЕС

Унгария е изпратила официално съобщение до България, че ако страната ни не премахне таксата за пренос на руски газ, Будапеща ще наложи вето за присъединяването ни към Шенген.

ВИЖ ОЩЕ: Обрат! Орбан с ултиматум към България

Това обясни Николай Денков в отговор на въпрос за причината за решението на българските власти таксата да бъде отложена. Премиерът е в Брюксел за Срещата на върха ЕС - Западни Балкани и заседанието на Европейския съвет.

"Решихме да не рискувмаме в този момент с важни, макар и не бих казал, решаващи стъпки по отношение на Шенген", посочи Денков, цитиран от БНТ.

Преговорите за присъединяването ни към Шенген продължават. Стратегията на българското правителство е да преговаря за сухопътните граници.

"Изготвили сме вече предложение, ще го изпратим на Австрия. Разбира се, ще използваме и ЕК като медиатор, така че продължаваме. Още вчера успях да говоря и с фон дер Лайен, и с президента на Румъния, и с Нехамер, така че предварителните разговори се състояха. От всички има желание да продължим преговорите, така че ще продължим.

Това, което не искаме, е да оставаме заложници с решения, които нямат общо с общата логика за развитие на ЕС. Това, което се опитваме да избегнем, е необходимост отново да влизаме в решение на Европейския съвет, което да изисква единодушие", посочи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай