ДБГ иска машинно броене на бюлетините

ДБГ иска машинно броене на бюлетините | StandartNews.com

Движение "България на гражданите" ще внесе предложение в Народното събрание за машинното броене по време на изборите. Това съобщиха нейните представители на нарочна пресконференция, на която коментираха резултатите от местния вот. И уточниха, че целта на този вид броене на изборните книжа е да се избегне хаоса в "Арена Армеец" от първи тур.

Има много критики, че преференции не са броени, защото отнема много време. С въвеждане на това броене ще се справим с проблема, обясниха от ДБГ.

От движението предлагат за следващите избори да се осигурят 12 хил. сканиращи машини, които да отчитат вота на гражданите. На края на деня ще се пуска протокол, с което няма да има зацапвани документи, които не се разбират, както и поправяни протоколи с химикал.

ДБГ настоява и за намаляване броя на членовете на СИК. Те дадоха пример, че те са между 7 и 12 души в комисия, което може да се намали до 5 души. Това ще спести разходи. Със сканиращите машини ще има само технически сътрудник, който да подпомага работата в секцията.

За нас приоритет остава и самото машинно гласуване, както и електронното гласуване. За момента машинното броене ще подпомогне процеса и ще го направи по-прозрачен, категорични са от обкръжението на Меглена Кунева.

Лидерът на ДБГ и съпредседател на Реформаторски блок (РБ) също коментира изминалите местни избори. Важни за мен са тенденциите в тези избори. Едната е да има млади хора в политиката. Не подценявам по никакъв начин опита- било то житейски или политически, но за мен това, което виждате в моите колеги около мен, за мен това е много важно- да има млади хора в политиката, обясни Кунева. "Аз ще продължа да се грижа това да бъде пътят на много млади политици, обещаващи политици, които ДБГ ще осигури, със съдействието на РБ, разбира с", добави тя.

Кунева изтъкна, че държи да има и повече жени в политиката. Това е европейска тенеденция, световна тенденция, която донася повече баланс в политиката. На големи срещи, на които сме присъствали, свързани с образование, здравеопазване, социална политика, винаги представители на нежния пол представят позициите по тези въпроси, изтъкна лидерът на ДБГ.

Кунева специално поздрави Милена Рангелова, която спечели вота в Симеоновград и уточни, че тя дълги години е била кмет от ДСБ. Специален поздрав за своя резултат получи и Славка Чакърова, която ще управлява Чепеларе и до момента не е била на кметския стол.

Идеята, че РБ е политическа формация, която е затворена на жълтите павета, се оказа, че не е вярна, коментира още Кунева по повод резултатите от изборите.

Днес съветът на ДБГ взе решение за избирането на Съдебния инспекторат. Предлагаме на нашите колеги в РБ да подкрепят г-жа Диана Добрева, която е съдия във ВАС. Ние заставаме зад нея и се надяваме, че тя ще намери подкрепа и от Реформаторски блок. Аз се радвам, че мога да подкрепя колега юрист, жена, добър човек, каза още Меглена Кунева.

"Моментът е да съберем хората след като приключиха изборите и да дадем работещи решения", обясни още Кунева и изтъкна, че не е разговаряла с Бойко Бойко Борисов след изборите, но очаква заедно като партньори да се срещнат, за да обсъдят приоритетите в работата на подкрепените от тях кметове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай