Дават глътка въздух на земеделците

Създават електронен регистър на земеделските производители

Дават глътка въздух на земеделците | StandartNews.com

Пловдив. „Днес прекъсваме част от веригата от прекупвачи и даваме глътка въздух на българските земеделски стопани". Това каза земеделският министър проф. Димитър Греков, който откри пазар за българска земеделска продукция край Пловдив. Тържището се намира на околовръстния път на града, близо до голяма търговска верига, съобщиха от пресцентъра на министерството.

На подобни пазари българските земеделски производители имат възможност да предложат продукцията си директно на потребителите, като прескочат прекупвачите, които изкупуват продукцията на изключително ниски цени, каза Греков по време на откриването. Това е поредната стъпка на българското правителство в защита на интересите на българските земеделски стопани, напомни той.

Пазарът за българска продукция е създаден дни след като министър Греков проведе разговори с ръководствата на големите търговски вериги в България. На тях той обсъди възможностите веригите да продават повече българска продукция в страната ни.

„За съжаление нашите земеделски производители не отговарят на всички условия на големите търговски вериги за количества, финансови документи и добри опаковки на стоката им, затова ще работим заедно и в тази посока", каза още Греков. Министерството ще бъде в помощ на зеленчукопроизводителите, но няма да се превръща в посредник между тях и търговските вериги, допълни още той.

От първи октомври ще бъде създаден електронен регистър на земеделците, разкри министърът на посещението си в Пловдив. Той обясни, че има нужда от подобна промяна и по този начин Министерството на земеделието и храните ще разполага с повече информация за производителите, както и какви площи се обработват в страната и колко продукция получават.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай