Данов: Строителната индустрия е на автопилот над 20 г.

Данов: Строителната индустрия е на автопилот над 20 г. | StandartNews.com

София. Строителната индустрия в България, проектирането е оставено на автопилот повече от 20 години, заяви пред Нова телевизия министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов.

По думите му за регионалното развитие във всяка една европейска държава има министерство, което планира в големи мащаби, развитие на територията между регионите, развитие на инфраструктури. Големите мащаби това е напасване на развитието на територията, заяви Данов. Той уточни, че МИП прави конкретното проектиране на конкретни проекти, а МРР се занимава с планиране.

Министерството на инвестиционноо проектиране (МИП) се създава в един вакуум, тъй като е направило впечатление, че името е малко странно, то е взето директно от Закона за устройство на територията. 

За Джейхан Ибрямов, който е назначен за зам.-министър на МИП, Данов каза, че е започнал с концепция за структурата. "В МИП преди да се назначи конкретен човек, се вижда първо за какво трябва този човек. Идеята е вторият зам.-министър да подържа тесни контакти с общините и кметствата. Да се намери такъв човек в България никак не е лесно. Ибрямов е работил с общини и с кметства. Той познава работата на общинските съвети. Той ми каза, че е работил в сдружението на общините", добави Данов.

Той е категоричен, че има нужда от такова министерство като МИП. На практика министерството вече работи. Създали сме структурата на министерството, очакваме да се завърши сградата – това е институт "Мигел де Сервантес". Тези хора очакват някъде да седнат да работят, обясни Иван Данов.

За скандала, свързан с името на Данов, за получените от него помощи за безработица във Франция за периода 2004-2005 година, Данов каза, че понеже тече разследване на прокуратурата, по-добре е да се изчака то да завърши. "И не мога да коментирам. Набеждават ме някои хора. Превеждани са парите и ги има, но не съм ги ползвал, това бяха осигуровки", разясни Данов.

"В никакъв случай не е грешка създаването на Министерство на инвестиционното проектиране. Това е една необходимост, по която се работи. В различните етапи на развитие на Българската държава е имало различни структури на МС, които са отчитали икономическото състояние на страната и нуждите й. Правителството е сметнало, че е необходимо такова ведомство и без съмнение бизнесът го показва." Това заяви в ефира на БНТ зам. - председателят на ПГ на КБ Атанас Мерджанов. По думите му, за да бъде отчетена необходимостта от такова министерство, трябва да се пита професионалната общност. Той подчерта, че са били проведени над десет заседания на Комисията по инвестиционно проектиране в НС, където са се провели дискусии с общността. "България има крещяща нужда от проекти. Ние виждаме колко бяха трудностите с усвояването на европейските средства, защото нямаме проектна готовност", заяви народният представител. Според него, едно такова министерство действително би могло да е катализатор за решаване на тези проблеми. Той обаче подчерта, че не бива да има крайни изказвания и трябва да се запитат членовете на съответната парламентарна комисия колко пъти са участвали в заседанията, дали са участвали в промените в Закона за административно-териториалното устройство на Република България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай