Даниел Лорер каза защо ще сменят 3 март с 24 май

По думите му е хубаво да има дебат

Даниел Лорер каза защо ще сменят 3 март с 24 май | StandartNews.com

Трети март е разделяща дата в българската история. Колкото повече българската демокрация се развива, толкова повече трябва да търсим поводи за обединение. Така Даниел Лорер от "Продължаваме промяната-Демократична България" обясни идеята им 24 май да стане национален празник чрез промяна в Конституцията.

ВИЖ ОЩЕ: Пожар с 24 май. Ще изгорим ли в него и българската азбука?

„3 март е проблема дата, защото нямаме ясно съгласие до каква степен българската история се е развила и в каква посока. На нас ни се струва, че сега, когато изглежда, че има конституционно мнозинство и съгласие в парламента, е важно да си погодим кой е един национален празник, койот може да обедини българското общество и неговото минало, и неговото бъдеще“, добави той.

По думите му е хубаво да има дебат. „Кирилицата като символ на просветата и литературата, но и символ на образование и иновациите е чудесен символ, който да обединява миналото и бъдещето на България“, посочи Лорер.

Според него основен акцент в предложените промени в Конституцията си остава правосъдната реформа. „Ако не бяха огромните усиля на ПП-ДБ, тя можеше да не се случи. Сега имаме шанс да излекуваме генетичния ефект на Конституцията, която създава една безконтролна прокуратура. Това е есенцията на промяната“, подчерта депутатът от ПП-ДБ.

„Изолираме напълно функциите на държавния глава по избора на главен прокурор. Но не мисля, че това е същественото в промяната. Основната цел е да се създаде независимост на съда, така че да не зависи и да се страхува от прокурори и избраната власт в парламента. От друга страна на прокурорите да им създаде отчетност“, заяви Лорер.

Той смята, че основната идея е всевластието на главния прокурор да бъде преустановено и той да бъде административен ръководител.

„С ГЕРБ сме единодушни, че институцията служебно правителство трябва да се промени. Политическата нестабилност у нас показа, че създателите на Конституцията не са предвидили, че служебно правителство може да работи с години. Ние смятаме, че европейската практика – редовното правителство да продължи като служебно, е по-правилна и по-безопасна за дългосрочните перспективи на демокрацията у нас“, посочи Лорер.

Той коментира и предложението им да се ограничат мандатите на кметовете на два. Според него „вечните кметове“ са явление, което пречи на демократичния процес.

Лорер коментира, че е слух, че ще се кандидатира за кмет на Варна, защото не бил избран за еврокомисар. „Оставам в българския парламент“, категоричен бе той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай