ЦИК обяви избирателна активност. Има ли изненади?

Най-висока е в Община Челопеч – 75,15%

ЦИК обяви избирателна активност. Има ли изненади? | StandartNews.com

Източник: БТА

Към 16 ч. избирателната активност е била 34,16%, като тя е най-висока в Община Челопеч – 75,15% и най-ниска в Добрич – 23,18%. Това обявиха на брифинг от Централната избирателна комисия.

„Вече стана известно, че в няколко общини, в част от кочаните с бюлетините, се появяват такива без номерация. Става въпрос за Кюстендил, Дупница, Радомир и Перник.  Дали сме оказания на Общинските избирателни комисии. Секционните избирателни комисии ще съставят протоколи при наличието на такива бюлетини. Те обаче са бюлетини като останалите. Гласът на избирателите, гласували с тях, ще бъде отчетен като действителен”, обясни говорителят на Комисията Росица Матева.

В няколко кметства са свършили бюлетините - във Върбешница, шуменското село Лозево, както и в плевенското Учиндол. Там се ксерокопират бюлетини и се съставят протоколи от членове на СИК, като бюлетините се номерират с последваща номерация след кочаните.

„Заявени са по-малко бюлетини за отпечатване и след като са подадени заявки за гласуване, ЦИК е дала указания как да се случи ксерокопирането на бюлетините", допълни Матева.

Председателят на СИК няма правомощия да анулира бюлетина, върху която се е отпечатал вота на избирателя.

„Молим всички членове на СИК да се запознаят с решението, където ясно е казано, че ако оставя следа от черната лента на бюлетините, или от мастилото на печата или химикала, тези бюлетини не трябва да се анулират, те са валидни", каза още Матева.

„Бюлетини не се изсипват от урните и не се отварят урните преди края на изборния ден, ЦИК никога не е давала различни от тези указания, поясни говорителят на ЦИК.

Към момента няма причини да бъде удължаван изборният ден заради допълнителното отпечатване на бюлетини.

Относно казуса с Асен Василев, който не успя да гласува, Матева каза следното: „Настоящият адрес на Василев е извън страната, той няма избирателни права в България. Към 28 април тази година той няма регистриран настоящ и постоянен адрес на територията на страната."

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай