Човек на Радев каза кога започва връчването на мандатите

Според проф. Маринов най-голям шанс би имало правителство от програмен характер

Човек на Радев каза кога започва връчването на мандатите | StandartNews.com

Президентът ще свика 49-ото Народно събрание, без да се губи време. Консултациите и връчването на мандатите ще бъдат след Великден.

Това каза пред БНР проф. Александър Маринов, съветник на служебния премиер Гълъб Донев и бивш председател на Стратегическия съвет към президента.

"Изхождайки от това, което партиите говорят през последните месеци и особено дни, шансовете за съставяне на редовно правителство не са особено големи. Дано да се намери някаква пресечна точка, някаква възможност за споразумение. Съставянето на правителство, колкото и важно да е това, е една от важните задачи на новия парламент. Не по-малко важно е да се гласуват Бюджет и няколко закона, които са свързани с овладяването на социално-икономическите проблеми и стратегическите приоритети на България. Да се надяваме, че този път Народното събрание ще бъде на висотата на отговорностите си", заяви Маринов.

ВИЖ ОЩЕ: Проф. Константинов с остро предупреждение

Той подчерта, че президентът ще свика 49-ото Народно събрание, без да се губи време. Консултациите и връчването на мандатите ще бъдат след Великден. 

По думите му първите две сили в парламента възприемат коренно различен подход към преговорите за съставяне на правителство: 

"Става нещо, което не беше трудно да се предвиди. Всяка от двете големи формации се стреми да създаде впечатление, че е готова за разговори. Но ми се струва, че няма особено желание да се управлява държавата в момента. ... Очевидно партиите не желаят да се ангажират в управленска формула, която смятат, че ще им донесе негативи".  

Според проф. Маринов най-голям шанс би имало правителство от програмен характер и с относително политически неангажирани личности, "но това не влиза в намеренията на двете водещи политически сили".

ВИЖ ОЩЕ: Къде греши Борисов? Човек на Радев даде обяснение

Проф. Александър Маринов коментира още, че тезата за стопляне на отношенията между президента Румен Радев и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов е несъстоятелна, защото те са принципно несъвместими и разликите са непреодолими:

"Разликата е в това, че тези отношения придобиха една по-цивилизована форма. Двете страни взаимно смекчиха тона и епитетите, но разликите остават".

Той изказа мнение, че ПП са разбрали, че за тях не е политически изгодно да нападат президента.   

"Президентът не е отнел нито грам от властта, която принадлежи на другите власти. Обвиненията, че президента или неговото служебно правителство не изпълняват решенията на парламента не съответстват на истината, тъй като решението за оръжието за Украйна беше еднократно и то беше изпълнено. КС се е произнесъл, че президентът има право на политическа позиция.

Председателят на Стратегическия съвет към президента определи като неосъществимо искането на партии за започване на процедура по импийчмънт:

"Процедурата за импийчмънт срещу президента в сегашната политическа и парламентарна ситуация е невъзможна. ... Това би донесло големи негативи на партиите, които го инициират. Борисов не случайно или от обич към президента се разграничи от тази идея. Това е все едно една цинкова кофа да плаши парния локомотив с удар".  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай