Чобанов зове политиците да не се заиграват с бюджета. Иде рецесия

ДПС ще подкрепи кабинет с ясни мерки и хоризонт на действие, каза шефът на бюджетната комисия

Чобанов зове политиците да не се заиграват с бюджета. Иде рецесия | StandartNews.com

С какви финанси ще посрещне България 2023 г.? Това коментира Петър Чобанов, председател на комисията по бюджет и финанси, пред БТВ.

"Това, с което ще посрещнем 2023 г., са всички мерки, които бяха предприети през текущата година. В това число и увеличение на пенсиите и някои други доходи", каза Чобанов.

Той припомни, че минималната работна заплата беше направена през 2022 г. 710 лв. "Всеки 10 лева увеличение на МРЗ са 50 млн. допълнително в бюджета", предупреди финансистът. 

"Това, което е важно, е, че има не само много социални нужди. На бизнеса е нужен редовен кабинет, който да носи отговорност", изтъкна той.

"За прилагането на европейската мярка за МРЗ има 2-годишиен период /б.ред. тя трябва да е половината от средната за страната/. Трябва да се види икономиката дали може да си го позволи. Прогнозите на ЕК са с много нисък растеж - едва 1,1%, като ние сме трети по растеж в ЕС. Икономиката навлиза в рецесия. Може да са нужни програми за защита на заетостта", предупреди Чобанов. 

Той посочи, че редовен кабинет трябва да реши дали ще има допълнителни социални мерки. Предупреждението е -  водете диалог, направете кабинет и помогнете на хората в кризата, каза Петър Чобанов.

"До 31 октомври служебният кабинет внесе проект за удължаване на бюджета. Служебният кабинет няма как да приеме отговорността от наследството на предишните управляващи от ПП, което е за 11 млрд. дефицит и всяка следваща година нов дълг по 16 млрд. лева. За нас е важно да има редовен кабинет, а не бюджетът да се превърне в предизборна борба", заяви председателят на бюджетната комисия.

Той коментира и компенсациите заради скъпата енергия. 

"Това, за което призовават межодународните финансови институции, е, че мерките за помощи за енергия трябва да бъдат таргетирани". 

За поевтиняването на горивата - възможно е те да поевтинеят, това ще се случи когато настъпи рецесия. "ДПС също смята да предложи вариант за поевтиняване на горивата. Предстои заседание на групата за това", съобщи Чобанов. 

Ще изпуснем ли срока 1 януари 2024 за влизане в еврозоната заради липсата на бюджет?

"А възможно ли е заради 6,6% дефицит и 11 млрд. лева дълг да изпунем еврозоната?", отговори Чобанов, като визира какво ще се случи, ако служебният кабинет внесе бюджет със заложени в него порлитики на кабинета "Петков".

"Трябва да се види как да се разрешат кризите", каза още Чобанов.

"В ДПС има ясен механизъм за приемане на решения. Ние ще подкрепим кабинет с ясни мерки и хоризонт на действие. Не е въпросът само ГЕРБ какво предлага. Важно е конкретните предложения да бъдат обсъдени в диалог и да се направи рамката как да изглежда антикризисната програма. Все още това не се е случило. Ние сме отворени за диалог, когато се стигне до това, ще го направим добросъвестно, за да се състави редовен кабинет. 

Позицията на ДПС е ясна от няколко парламента насам - да не се допускат рецидиви от миналото. Да се възстанови диалогът между институциите и ние работим в тази посока. Такива бяха и думите на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, уточни Чобанов. 

Ние сме склонни да подкрепим това, за което се разберем, независимо кой е вносителят, ако това е за благосъстоянието на хората. 16-те мерки на ПП трябва да са част от обща рамка за действие на дадено правителство", категоричен е Чобанов.

За промени в Конституцията за орязване на правомощията на главния прокурор - "Още в предишния парламент ние внесохме предложение за такава промяна, но не се стигна до разглеждането й. Ние сме готови да влезем в управление, което решава проблемите на хората, което ще е антикризисно в началото, а после да влезе в управление на развитието. 

Готови сме да подкерпим такова управление. Първо са важни приоритетите, за които се разберем. После трябва да се анмери формулата. По-важно е да водим диалог, да разпишем приоритетите с тяхното финансиране и времеви хоризонт.

За третия мандат - държавният глава има достатъчно разум, за да го даде на тази политическа сила, която ще се постарае да състави кабинет. Това трябва да се очертае при водене на разговори в парламента и реален диалог", каза още Петър Чобанов. 

Той обясни, че удължаването на бюджета за 2022 г. е един резервен, спасителен вариант. "Това е временен вариант, който ще действа докато редовният кабинет състави бюджет. Това ще даде сигурност на хората, че ще продължи увеличението на някои доходи - в общините, в училищата, в университетите, пенсиите".

Петър Чобанов коментира и скандала в Народния театър. "Велислава Кръстева бе подложена на гонение и дискриминация заради това, че е свързана с ДПС. Това е безпрецедентно", каза Чобанов. "За мен е неразбираемо защо трябва да бъде преследвана заради политическите си убеждения. Къде е написано, че това е забранено? Това е сбъркана представа", посочи депутатът. "В момента сме в задънена улица и поради подобни прояви", категоричен е Чобанов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай