БСП върнаха мандата, Радев удари контра на Нинова

По повод призива на президента Корнелия Нинова заяви, че са положили всички усилия

БСП върнаха мандата, Радев удари контра на Нинова | StandartNews.com

Българската социалистическа партия (БСП) върна на президента Румен Радев третия мандат за съставяне на правителство. До тази развръзка се стигна, след като вчера парламентът бламира съвместната управленска програма на БСП, "Демократична България" и "Продължаваме промяната".

"Парламентарната група положи всички възможни усилия в рамките на 47-о НС да бъде съставено правителство. Съставихме управленска програма, но за съжаление "Има такъв народ" (ИТН) оттегли подкрепата от законодателната програма, която вчера беше свалена от дневния ред на българския парламент. БСП взе решение да не посочи кандидат за министър-председател и връщаме мандата като неизпълнен", заяви Георги Свиленски, председател на парламентарната група на "БСП за България".

Румен Радев поздрави БСП за положените усилия. Заяви обаче, че заедно с неизпълнения мандат управляващата коалиция завещава хаос в енергетиката, който може да прерасне в колапс.

Радев използва случая да се обърне към народните представители за отговорност и намиране на решение за председател на КЕВР, по възможност още днес. Пожела успех на политиците на предстоящите парламентарни избори.

По повод призива на президента Корнелия Нинова заяви, че са положили всички усилия.

БСП връща мандата на президента Румен Радев след като вчера с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС, Възраждане и ИТН точката с управленската програма, внесена от Корнелия Нинова, беше извадена от дневния ред на НС. Това означава, че предстоят избори.

Президентът следва да разпусне парламента, да определи дата за предсрочни избори и да назначи за четвърти път служебно правителство. В зависимост от това кога ще бъде прекратен животът на 47-ото НС зависи и кога ще бъде датата на изборите.

2 октомври е първата възможна дата в случай, че президентът разпусне в края на месеца настоящия парламент. В случай, че държавният глава реши да удължи с още една седмица работата на депутатите - датата е 9 октомври. Ако Румен Радев реши да се съобрази с първоначалната идея на БСП парламентът да работи до 15-ти август - то тогава ще гласуваме на 16 октомври.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай