Бойчев иска промяна в регулаторната база на ЕРП-тата

Бойчев иска промяна в регулаторната база на ЕРП-тата | StandartNews.com

Цялата регулаторна и нормативна база за ЕРП-тата трябва да бъде променена, а не само да се въвежда повишаване на санкциите за ЕРП-тата при надвишени сметки. За това настоя депутатът от БСП Лява България Жельо Бойчев пред БНР. Той коментира днешното извънредното заседание на енергийната комисия на НС.

"Това, което се прави със завишаване на глобата е заради страх от протести. Трябва да променим цялата регулаторна среда за ЕРП-тата. Драстичната цена на глобата няма до доведе до нищо. Трябва да променим и работата на контролните институции, за да си вършат те работата", обясни той. И припомни, че вече е имало налагане на глоби, но не и тяхното прилагане.

Най-лесно е да кажем, че ще вдигнем санкциите, но това не е достатъчно, изтъкна депутатът. Той уточни, че при правителството на Орешарски един от първите законопроекти, които са внесли от левицата бе в Закона за енергетиката в частта на монополите и защита интересите правата на потребителите. Ако беше стигнало времето, сегашната ситуация нямаше да я има, каза още Бойчев. "Ние настоявахме да отпадне таксата за повторно включване на тока и сега настояваме да няма право ЕРП-то да го изключва без да ви предупреди, каза депутатът и уточни, че малко след това че съдът определи таксата за незаконна", добави той.

"Ние искахме да въведем законодателно ЕРП-тата да следят нивата на сметките - ако видят, че тя е по-голяма в сравнение на 6 месеца от предходен период, да имате право да я оспорите и в този срок от 6 месеца да нямат право да ви я спрат. ЕРП-тата трябва да имат ограничения като това, което виждаме сега – да пускат фактури за два месеца", продължи депутатът.

Бойчев очаква да види дали представителите на комисията ще застанат зад проблемите и интереса на хората. "Ние бихме подкрепили мерките в система от няколко решения. Един от тях е да няма такъв вариант да можеш да оспориш сметката след като я платиш, а да можеш да я оспориш преди това. Битката ни с монополите и защита интересите на потребителите е основен ангажимент на БСП", увери той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай