Боят за Царевец тръгна от чорбата

Цветанов се готви за реванш след загубата от БСП през 2013 г.

Боят за Царевец тръгна от чорбата | StandartNews.com

Който спечели Търново, управлява държавата, напомнят в старата столица

Велико Търново. 228 влизат в битка за депутатско място във Великотърновска област. Историята е показала, че който спечели вота под Царевец и вкара най-много депутати, той управлява и страната. Всъщност кандидатите от различни партии се събраха на една маса много преди изборите не за дебат, а за да режат лук и да белят картофи. Това стана на празника на градинарската чорба в Златарица. Водачът на листата на АБВ в старата столица - адвокат Николай Илчев, спечели първо място в състезанието по рязане на лук. Той успя да пребори кандидат-депутатите Деян Хаджийски от ГЕРБ, Милен Михов от ВМРО и Милен Манолов от БСП.

Класическото дерби по белене на картофи между "Десните", представени от Мария Капон, и на бесепарите, представени от д-р Таня Андреева, беше най-атрактивно. Капон бе най-бърза и първа обели картофите, а д-р Андреева постигна най-точен резултат от 1 кг картофи за супата. Дали това ще се повтори и на истинските избори? Много скоро ще видим.

Осемте мандата в Народното събрание ще трябва да бъдат разпределени между 18 партии и 7 коалиции. Според изчисленията на РИК това означава, че за един мандат ще се надпреварват 28 политици. Пълна листа с 16 кандидати регистрираха ДПС, ГЕРБ, коалиция "Патриотичен фронт - НСФБ и ВМРО", коалиция "БСП - Лява България", коалиция "Десните", партия "Нова алтернатива" и "България без цензура". ГЕРБ се води лично от Цветан Цветанов. Тук се очертава сериозна битка между него и вече веднъж побеждавалата го на последните парламентарни избори Мариана Бояджиева от БСП. Въпреки че в листите на ДПС този път липсва името на Хасан Хаджихасан, движението ще се бори за поне две-три места. Водач е Камен Костадинов, следван от шампиона по борба и бивш кмет на село Кесарево - Румен Павлов.

16-те кандидат-депутати на Коалиция "БСП - Лява България" в търновската листа са хора, които не само познават проблемите на областта, но и живеят с тях. "Много работа свършихме и открито заставаме пред избирателите, за да поискаме тяхното доверие. За БСП водеща е личността, нашата листа е мажоритарна, професионална и дейна", заяви водачът Мариана Бояджиева. Тя определи втория в листата, инж. Георги Рачев, като "двигател" заради дългия му професионален опит в областта на транспорта. Областният управител на свой ред сравни Бояджиева с боец. "Тя победи Цветан Цветанов на миналите парламентарни избори до степен, че той напусна Велико Търново", заяви инж. Рачев. Бившият здравен министър д-р Таня Андреева е трета. "Тя е грижовната в нашата листа", казват червените. Свищовлията Милен Манолов беше определен като икономическата мисъл на БСП. А към края на листата е Даниел Василев, когото определят като червеното "Ферари" на БСП заради опита му като автомобилен пилот. Последна е точният мерник на България Весела Лечева. Тя обаче разчита на преференциален вот.

Основните приоритети на кандидат-депутатите от коалиция "БСП - Лява България" са реалното започване на строителството на магистрала "Хемус", проектирането на четирилентовия скоростен път Русе - Свиленград и обезопасяването на Присовските завои. Ще се търсят средства за подобряване състоянието на междуселските и междуобщинските пътища.

"Атака" този път играе само с 8 човека. Водачът Любомир Владимиров, който бе първи и на миналите избори и тогава влезе в парламента, е от Русе и непознат за великотърновци. Втори е Иван Тодоров. Реформаторският блок пък включи свищовския кмет Станислав Благов, макар и на третото, неизбираемо място. Търновецът Иван Иванов се връща от жълтите павета в родния град като водач на листата на блока. Радан Кънев го представи като човек, който не е бил в политиката партийно, но кипи в нея граждански. "Той знае проблемите на хората, знае проблемите на държавата, доказал се е в професията си, пред очите ми направи чудеса за единството и целостта на Реформаторския блок. Без всяка партия блока можеше да го има, но без такива хора като Иван Реформаторският блок нямаше да съществува".

Някога силното НДСВ сега е представено от едва шестима души начело с Катерина Павурджиева, а последното място се заема от бившия губернатор Красимир Генчев. Бившият кмет на Горна Оряховица - Йордан Михтиев, е водач на листата на "Нова алтернатива". Водач на Барековата партия пък е бизнесменът и областен председател Илия Димитров, който е собственик на мандра в Бяла черква. В листите има и добре познати на великотърновци общински съветници. Милен Михов от ВМРО е водач на "Патриотичен фронт", а Николай Илчев, който се бореше за кметското място срещу Даниел Панов, оглавява листата на АБВ. Възраждане на българското, запазване на националната идентичност, възстановяване на държавността и качеството на живот, провокиране на патриотизъм са само част от целите, които си поставят кандидатите на партията. На възстановката в музей "Възраждане и учредително събрание" присъства и лидерът на АБВ Георги Първанов.

"АБВ предлага да се заделят повече средства от държавния бюджет за културно-историческо наследство, за старите български столици и възрожденските градове", каза бившият президент. Според него са необходими данъчни облекчения за дарителите, предоставили средства за култура, здраве, образование и спорт. "Основната задача пред АБВ е възстановяване на българската държавност, защото днес както никога досега в Новата история на България нашата страна има нужда от държавност. Това означава ясни и прости правила и върховенство на закона и за бедни, и за богати, смята водачът на АБВ Николай Илчев.

Листата на коалиция "Десните" в Търново е от 16 души. "Тези хора неведнъж са доказали, че могат да отстояват не само собственото си достойнство, но и да се борят за обществени каузи и интереси. При нас безработни няма", каза застаналата начело Мария Капон. 7 са основните приоритети на коалиция "Десните" и 5 са областите за реформи. "Най-важното е здравеопазването. Това е стълбът, който е колабирал. Думата "здравеопазване" означава да опазваме здравето, а това не съществува. Нетолерантни сме към начина, по който се управлява здравеопазването. Каним БСП на дебат", добави Капон. Вторият приоритет на десните е икономиката.

А докато агитацията върви с пълна пара, хората се заканват, че ще "накажат" всички политици, без оглед от коя партия са, като не отидат до урните.

4-и МИР Велико Търново

Обхваща 10 общини - Велико Търново, Горна Оряховица, Елена, Златарица, Лясковец, Паликени, Полски Тръмбеш, Свищов, Стражица, Сухиндол.

Търновска област излъчва осем депутати.

Брой на избиратели 224 511
Брой на секции 413

Парламентарни избори 12 май 2013 г.

БСП 38 381
ГЕРБ 32 966
Атака 9 989
ДПС 7 393
НФСБ 4 854

Европейски избори, 25 май 2014 г.

ГЕРБ 21 423
БСП 15 593
ББЦ 10 128
ДПС 8 076
РБ 3 393

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай