Борисов: Виждам в огледалото себе си (ОБЗОР)

Борисов: Виждам в огледалото себе си (ОБЗОР) | StandartNews.com

Обичам българския премиер, той е брат и приятел, сериозен човек - ще свали мониторинга, каза Жан-Клод Юнкер

Доказвам с действия, че нямам зависимости, ще направя страната си за пример, категоричен бе министър-председателят

"По опорната точка за "огледалото" не мога да говоря, винаги съм виждал себе си в огледалото". Това заяви в Брюксел вчера премиерът Бойко Борисов. И допълни: "Когато след Лондон си дадох сметка, че дори може да витае съмнение върху моята честност и принципност, мисля, че реакциите са повече от ясни. Амбициите ми са да направим България пример и ще го направим. Използвам законосъобразни аргументи. Целта и това, което виждат хората е политическа воля".
Премиерът направи изказването си, преди да вземе участие в срещата на върха на ЕС, посветена на проблема с бежанците и предстоящия референдум в Англия за бъдещето на Острова в общността.

"Нямам нужда да ме подкрепят. Имах нужда да усетя себе си достатъчно силен, за да го свърша. Имам тази воля и ако искат всички да ми обявят война, защото виждате - в огледалото започва да излиза кой ли не и да се разправят по брутален начин помежду си. Нямам никаква зависимост и ще ви го докажа, ако някой още не се е убедил в това", подчерта Бойко Борисов. Той получи недвусмислена и категорична подкрепа за действията и политиката си от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. "Винаги съм казвал, дори в предизборната кампания (и държа на обещанията си), че по време на мандата на Комисията България ще излезе от механизма", заяви Юнкер. Той разсея съмненията, които се появиха в България във вторник след срещата му с румънския премиер Дачиан Чолош, че мониторингът за съседите може да падне по-бързо.

"Имаше доклади, те казват каквото казват, но аз съм убеден че премиерът, моят приятел Бойко, ще направи всичко, за да отговори на очакванията. Убеден съм, че ще го направи. Така че ще бъде направено", категоричен бе председателят на Европейската комисия. По думите му никога не е имало българо-румънска двойка. "Всички държави ще бъдат третирани поотделно. Убеден съм, че премиерът и неговото правителство ще направят всичко, за да бъде взето решението по време на мандата на тази Комисия. То (решението) ще бъде взето. Защото обичам българския премиер, който е брат и приятел, сериозен човек, солиден, не смея да кажа, че е като мен", категоричен бе Юнкер.

"Председателят на Европейската комисия заяви, че вярва в това, което правим. ЕК в самия доклад за мониторингов механизъм отчита това, което е направено - че се раздели съдийската колегия, прокурорската колегия, изборът на съдии от съдии и на прокурори от прокурори, засиленото влияние на инспектората, конкурсното начало", коментира от своя страна Бойко Борисов. "Това, което сме направили, е добре. За съжаление се оказа, че около една година не са готвени закони, това е голяма слабост на българското правителство. В момента се подготвят 5 изключително важни закона, между които този за борбата с тероризма, НПК, закона за съдебната власт. Аз исках февруари да са готови, а се оказа, че въобще не са работили по тях", каза още премиерът. Така той припомни, че въпреки обещанията си екипът на бившия правосъден министър Христо Иванов не е подготвил законовите промени. "Амбицирани сме, имам уверение от госпожа Захариева, че до април ще смогнем да ги направим", подчерта премиерът. Той посочи, че очаква до края на март от ЕК да бъдат пратени наблюдаващи прокурори, които да помагат по механизма за сътрудничество. И заключи: "Всичко, което е необходимо, се надявам до средата на тази година да се задвижи с пълна сила".

Европа не е искала
отмяната на търгове

До този момент няма регистрирани нарушения по спрените от правителството обществени поръчки. Има обаче редица основания една процедура да бъде прекратена. Сред тях са промяна в режима на финансирането или ако възложителят вече няма нужда от поръчаното. Това коментира вицепремиерът Томислав Дончев пред Нова телевизия.

Категорично обаче спирането на търговете не е свързано с натиск от страна на ЕС след думите на Жан-Клод Юнкер, заяви Дончев. Във вторник след среща с румънския премиер Дачиан Чолош Жан Клод Юнкер каза, че "Румъния продължава да бележи прогрес, по-сериозен от този на нашите български приятели". Според вицепремиера думите на председателя на ЕК трябва да амбицират България и наблюдението по Механизма за сътрудничество и проверка да отпадне в мандата на тази комисия.

Томислав Дончев посочи, че не при всички спрени в последните дни обществени поръчки е имало избран изпълнител - в търга за изработване на нови лични документи, например процедурата е на фаза набиране на оферти. БНБ има ресурси и капацитет да изработи тези документи, затова и процедурата по тази обществена поръчка е била спряна, обясни вицепремиерът. Той бе категоричен, че не само спестяването на публични средства е основание за прекратяване на обществена поръчка. Много важно и да бъде градено доверието на обществото, заяви Дончев. И визирайки отменената процедура за магистрала "Хемус", попита: "Нима вие искате най-важният и най-стратегически проект за Северна България да се договаря, да се строи и да се ползва и всичко това да е свързано със съмнения доколко е редно, законосъобразно и дали парите се харчат по най-добрия начин."

"Премиерът не поставя под съмнение приключилите процедури, а демонстрира политическата воля на кабинета, която ще бъде подкрепена от ПГ на ГЕРБ", коментира и председателят на парламентарната група на управляващите Цветан Цветанов.

Да се вземем в ръце,
зове Захариева

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева не вижда проблем във възможността България и Румъния да бъдат отделени в мониторинговия механизъм на Европейската комисия. Тя припомни 2012 г., когато София е настоявала да бъде отделена, тъй като нейният доклад е бил по-позитивен. Захариева припомни, че препоръките към България и Румъния винаги са били различни. "Тази година трябва да се постараем, да се вземем в ръце, да си направим реформите и нещата, които искат от нас, за да можем догодина, живот и здраве, да е съвсем различен докладът", коментира Захариева. Тя изрази надежда, че евроекспертите, които идват да ни помагат, ще са готови до края на годината с част от анализа си. Пред нея те коментирали, че България е поискала доста амбициозни неща от тях.

Кънев подкрепи
акцията на Бойко

Разпоредената от Бойко Борисов отмяна на обществени поръчки с висока стойност и обществен интерес, за които биха могли да се породят съмнения, изненада групите в парламента. От ГЕРБ подкрепиха действията на министър-председателя и обясниха, че за всеки търг, за който в обществото има съмнения за корупция, трябва да бъде прекратяван. Но признаха, че в парламентарната им група това не е било обсъждано. В БСП предположиха, че спирането е свързано с амбицията на Брюксел да наблюдава изкъсо съдебната реформа и борбата с корупцията. От Реформаторския блок пък допуснаха, че отменянето на търговете е свързано със събитията в ДПС и срещата на премиера с българската общност в Лондон. Лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви, че премиерът Бойко Борисов върви по ръба на закона със спирането на няколкото обществени поръчки, но трябва да бъде подкрепен. Вчера Кънев коментира във Фейсбук, че в личен разговор с премиера е изразил подкрепата си, независимо от "опозиционната ни линия като партия".

Ненчев
контра на
Генерала

"Не би следвало да бъдат спрени големи обществени поръчки в отбраната, защото тя е част от националната сигурност." Това обяви в парламента вчера военният министър Николай Ненчев. Контрапозицията му дойде ден след като премиерът Бойко Борисов разпореди да се спират "обществени поръчки, за които се появяват и най-малките съмнения за нередности".
Последната голяма поръчка в отбранителния сектор бе за четири бронирани високопроходими автомобила за Военна полиция на стойност 13,4 млн. лв. Предстои купуването на нов изтребител и нов модулен патрулен кораб.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай