Борисов: Спрете! Любовна история направи истерия

Борисов: Спрете! Любовна история направи истерия | StandartNews.com

Днес на Ситняково при наша акция е задържан каналджия, който гоним от маса време. Не мога да разбера откъде идва нашата истерия. Аз не мога да коментирам американските дипломати, но мога да кажа, че в случая такава глупост не им прави чест и неслучайно в официалното съобщение на Министерски съвет към го казал. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който присъства на обновеното спешно отделение в болницата "Св. Анна", съобщава БГНЕС.

"Ние разследваме как е станала цялата работа, но повтарям - една голяма любов предизвика тази истерия", допълни премиерът.

Борисов обвини медиите, че са създали истерията със сигнала на „Плиска", като заяви, че не може да излезе и да коментира нещо, което в момента се проверява.

Борисов обясни още, че сигналът е бил реален: "Хората от любов се взривяват". "Ако вие искате да си правите шега със страховете на хората и с вашите страхове, го правете", обърна се Борисов към журналистите.

На уточняващ въпрос, че информацията не е измислена, а е на Държавния департамент на САЩ, Борисов обясни: Съжалявам за Държавния департамент. "Другата акция на МВР няма нищо общо с Плиска. Тя е на Ситняково - става въпрос за един рецидивист, каналджия, който го хванахме в микробуса", добави Борисов.

Той отново обясни, че непрекъснато се задържат хора. Последната акция е била от днес от обяд на Ситняково. "Само мога да благодаря на гражданите за изключителната бдителност. Нито един от сигналите досега не се потвърди, но всичките ги проверяваме, колкото и някои от тях да са налудничави. Благодаря им за бдителността, защото това е най-важното в едни такива условия", подчерта премиерът.

По-рано днес премиерът заяви, че в ситуацията, в която се намираме, "сме длъжни да проверяваме всяко твърдение за заплаха".

"Абсолютно недопустим и некоректен е начинът, по който американските дипломати изнесоха в публичното пространство информацията, получена от българските им колеги. Искам да уверя българските граждани, че държавата проверява всеки един сигнал, който би представлявал опасност за гражданите, и не би скрила от обществото, ако съществува и най-малка заплаха за здравето и живота на хората", заяви министър-председателят Бойко Борисов.

Междувременно в народното събрание последваха коментари от различните парламентарни групи. Ето ги:

Цветан Цветанов: Няма основания за притеснения

Няма абсолютно никакви основания за притеснения за потенциална заплаха, защото сигналът, ако приемем, че има такъв, е проверен, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ и на Вътрешната комисия в НС Цветан Цветанов в коментар за информацията за готвен атентат в района на „Плиска". Той бе категоричен, че всичко, което постъпва като информация, своевременно се проверява. „Не знаем дали информацията е достоверна. Всичко останало е само интерпретация и опит за някакви внушения в публичното пространство", каза още Цветанов по повод конкретния сигнал.
„От вчерашното изслушване (във Вътрешна комисия – б.а.) се уверихме, че взаимодействието и обмяната на информация с всички партньорски служби се извършва в реално време", категоричен бе той.

Атанас Мерджанов, БСП: Да се оттегли законът за МВР

Настояваме промените в Закона за МВР да бъдат оттеглени, защото не е сега моментът допълнително да се разстройва системата, обяви говорителят на БСП Атанас Мерджанов. Според социалистите е време да престанат всякакви безразборните хрумвания и законодателни инициативи в отделните ведомства. „В тази ситуация, в която се намира ЕВропа, светът и България, е крайно неуместно ние да гледаме промените в Закона за МВР, които само настройват и всяват допълнителна несигурност в полицаите. Ето защо ние ще настояваме за отменяне и отлагане на гледането на промените в Закона за МВР", посочи Мерджанов.
Той бе категоричен, че в този момент всяка информация за заплаха не може да не буди притеснение както в гражданите, така и в службите и правоохранителните органи. И увери, че на вчерашното закрито заседание на двете комисии – Вътрешна и за контрол върху спецслужбите, е станало ясно, че нашите служби добре си вършат работата. Шефовете на служби и ръководството на МВР предоставили обилна обилна информация за състоянието и работата, която извършват. Те обаче се нуждаели от допълнително уплътняване и подсилване на техния капацитет – финансов и кадрови. „Прави се необходимото от шефове на служби и ръководството на МВР за по-ефикасно взаимодействие с представителите на Гърция и Турция и вземане на предохранителни мерки", каза още Мерджанов.

Красимир Каракачанов: Да свикнем, че можем да сме мишена

Нека свикнем с мисълта, че можем да бъдем мишена, за това призова зам.-председателят на НС и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. „Ние буквално сме мишена – след Брюксел, Париж, Лондон преди години. Търсят се слабите места за атака. Като част от европейската цивилизация ние също сме обект на потенциални заплахи и трябва да сме готови", каза той.
Каракачанов напомни, че още миналата година е казал, че светът се намира във война, колкото и брюкселските бюрократи да се опитват да замазват положението. „Вижте, че и сега след атентатите почнаха – ама чакайте, ние нямаме нищо против исляма, има само едни лоши хора ислямисти. Истината е, че се води война между две цивилизации. Ако щете, между две религии. Ислямът е обявил война на целия свят. Претенциите на Ислямска държава са за световен халифат, а не, за да си отцепят една територийка между Ирак и Сирия. Ако разбираме това, трябва да сме наясно, че България като член на ЕС и НАТО иска или не иска е част от гарнизоните на цивилизацията. А в една война се нападат различни гарнизони. Така че опасността България да бъде атакувана е реална", посочи той.
Каракачанов уточни, че не може да коментира доколко тази конкретна заплаха, изтекла по линия на САЩ, е най-достоверна и има опасност в точно този момент за точно този обект, защото това е по-специализирана информация

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай