Борисов с декларация за подкрепа по промените в конституцията

Борисов с декларация за подкрепа по промените в конституцията | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов е възложил на председателя на правната комисия Данаил Кирилов и на председателя на комисията за промени в конституцията Димитър Лазаров да се изготви документ под формата на декларация или решение, който да очертае подкрепа за трите основни промени в конституцията. Това съобщи самият той след своята среща с лидера на АБВ Георги Първанов в парламента.

"Това, върху което считам, че може да се намери консенсус, е разделяне на Висшия съдебен съвет на две колегии, пряк избор на съдиите и прокурорите и по-голямата роля на инспектората", обясни той, цитиран от "Фокус".

Сегашният законопроект за поправки в основния закон не трябва да бъде изтеглян, защото това ще забави промените, смята премиерът. И в тази връзка иска декларацията да бъде гласувана в четвъртък.

"Благодаря на Георги Първанов за тази среща, тъй като съдебната реформа е една от много важните за кабинета. Специфичното при нея е, че иска промяна в Конституцията, която се прави с много гласове и ни трябва подкрепа", каза още премиеръ и добави, че тази среща е важен знак и за българския народ, че има много елементи, които могат да се почистят.

"Аз ще бъде много благодарен, ако в петък всички парламентарно представени партии съумеем да направим мнозинство", заяви Борисов. По думите на министър-председателя може да се намери консенсус по темата с прекия избор на съдии и прокурори, разделянето на ВСС и по-голямата роля на инспектората. „Изтеглянето на проектозакона ще ни забави с поне месец и нещо във времето", заяви Бойко Борисов и добави, че това няма да бъде добър знак.

"Говорим за свиването мандата на магистратите, говорим за явното гласуване, говорим за възможността всеки път да пита Конституционния съд и редица други неща. На практика, грубо, аз виждам един стремеж да се редуцира конституционното предложение с две трети. Дали е така, ще покаже анализа", коментира от своя страна Георги Първанов по повод намеренията на Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай