Борисов представи на президента новото правителство

Борисов представи на президента новото правителство | StandartNews.com

София. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, номиниран за премиер от първата парламентарно представена политическа сила, представи на държавния глава Росен Плевнелиев структурата и състава на предложеното от него правителство. Борисов връчи на Плевнелиев документ за успешно завършен мандат за съставяне на правителството. 

Президентът увери, че още днес ще изпълни конституционното си задължение да издаде указ, с който ще предложи на Народното събрание да произведе дебат и гласуване за избор на правителство от новоучреденото Народно събрание. Съгласно чл. 99, ал.4 от Конституцията на Република България, „когато проучвателният мандат е приключил успешно, президентът предлага на Народното събрание да избере кандидата за министър-председател."

В Народното събрание беше подписано коалиционно споразумение и програмна декларация за управление между ГЕРБ и Реформаторския блок. Патриотичния фронт НФСБ и ВМРО подкрепи със собствена декларация програмата, в която са отразени множество от техните ангажименти, но си запазва правото да бъде опозиция по определени въпроси. Отделно двустранно споразумение за партньорство ГЕРБ подписа с АБВ, които ще участват в кабинета с вицепремиер и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. 

Президентът изказа думи на благодарност за това, че днес пред очите на нацията се демонстрира една по-различна нова политическа култура. "През последния месец с дебати, пред очите на цялата нация, а не на скрито, ние сме свидетели как политическите лидери демонстрират едно ново ниво на политическа и коалиционна култура в България", каза Плевнелиев. Той приветства демонстрирания подход с ясно коалиционно споразумение и програмна декларация, както и декларацията за подкрепа и споразумението за партньорство от партиите, които не участват в управляващата коалиция.

След церемонията лидерите на участващите в правителството партии бяха поканени на разговор с президента, след който ще бъдат представени новите министри.  

Една седмица срок имаше Бойко Борисов да предложи правителство след връчването на мандата, което се случи в сряда. Той обаче от самото начало бе заявил, че няма да се бави и ако не успее да състави кабинет до петък, ще върне мандата.

Дневният ред на Народното събрание за петък включва гласуване на структурата и състава на новото правителство, тъй като се очаква указът на държавния глава да бъде внесен в деловодството до края на работния ден днес. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай