Президентът връчи мандата на Бойко Борисов

Президентът връчи мандата на Бойко Борисов | StandartNews.com

Бойко Борисов съобщи, че утре ще се разбере дали ще състави правителство или ще върне мандата

София. Президентът Росен Плевнелиев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на председателя на най-голямата парламентарна група в 43-тото Народно събрание - Бойко Борисов. Церемонията се проведе в гербовата зала на президентството на "Дондуков" 2.

Днес приключиха консултациите на държавния глава с осемте политически сили, представени в парламента. Единствената партия, която не участва в консултациите, въпреки поканата, бе "Атака". 

С Указ 243 президентът постановява: "Възлагам на Бойко Методиев Борисов да състави правителство."

"Всички имаме нужда от постигането на ново ниво на стабилност - както политическа, така и институционална", призова държавният глава и изрази надежда ГЕРБ да продължи усилията си чрез дебати и разговори да намери верния път в управлението.

Лидерът на ГЕРБ и номиниран за премиер Бойко Борисов съобщи, че утре ще се разбере дали ще състави правителство или ще върне мандата.

"В рамките на днешния ден имаме още няколко консултации, така че като завършат те, ще имаме яснота дали ще съставим правителство", каза Бойко Борисов. В 14 ч. и после в 16 ч. ще продължат консултациите на ГЕРБ с останалите партии, съобщи Борисов и посочи, че има разбирателство с партиите в дясно-център, но математически е много трудно усилията му да дадат резултат.

"БСП казаха, че няма да подкпрепят правителството, ДПС заявиха, че няма да го подкрепят с участие на Патриотичния фронт, ББЦ заявиха, че няма да подкрепят правителството, "Атака" казаха, че няма да подкрепят правителство... Ако не се разберем днес с Реформаторите и Патриотите, тогава какъв кабинет да правим? Ако това не се случи, аз ще върна мандата", категоричен бе той. 

В отговор на журналистически въпроси той защити номинацията на Ивайло Калфин от АБВ за министър, както и на няколко бивши министри от предишния мандат на ГЕРБ, но посочи, че в коалиционен кабинет всеки участник носи своята отговорност за експертизата на своите министри. 

Борисов разкри, че в 12 ч. е разговарял с Джефри ван Орден, който му е предложил подкрепата на Български демократичен център, но изчаква да минат последните преговори с Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ, за да реши дали кабинетът ще има нужда от тази подкрепа. "С Николай Бареков не съм говорил", отбеляза Борисов. 

Той благодари изрично на Реформаторския блок за постигнатото във вторник разбирателство. 

"Следващите дни са дни на компромиси и дни на лидерство. Ще стане ясно дали декларациите на политическите лидери за стабилност ще бъдат облечени в конкретни действия. Българският народ не иска нови избори, а иска стабилно управление", категоричен бе президентът Росен Плевнелиев. Той призова политическите сили да се придържат към това, което са декларирали по време на консултациите в последните дни, когато той е видял, че има възможност за постигане на принципно съгласие по важни теми.

В заключение Бойко Борисов се обърна към ДПС с думите: "Всичко, което би взривило етническата толерантност и би довело до етнически конфликт, ГЕРБ няма да го допусне".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай