Борисов: Не мога да разбера как тиражират лъжи всеки ден

Борисов: Не мога да разбера как тиражират лъжи всеки ден | StandartNews.com

„Не мога да разбера тая омраза, която те кара да градиш политика на базата на лъжата и да я тиражираш всеки ден". Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на правителственото заседание. Той и министрите проведоха дискусия по спекулациите, свързани със сертифицирането на средства по Програмата за развитие на селските райони (2007-2013), съобщиха от пресцентъра на правителството.

„Аз никога не съм пожелавал на когото и да било да се спират фондове, защото това са пари за хората, за държавата, за България. Това е просто безотговорно. Сигурно, ако на тях им дадат право в Брюксел, първи те ще спрат фондовете за България, само да е зле кабинетът в момента, без да мислят, че това удря държавата", допълни министър-председателят. Той посочи, че, за съжаление, всички коментари се чуват и в Европа. „Хората не могат да ни разберат – искаме да ни спрат фондовете ли, искаме да ни спрат програмите ли, какво искаме, това ли ни е желанието? А всъщност тези пари не отиват нито в ГЕРБ, нито в БСП, нито в която и да е партия – те отиват в бизнеса, в общините, отиват при хората реално", заяви Борисов.

Вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев отбеляза, че Програмата е приключила в края на 2015 г. „Как могат да ни я спрат като тя свърши? Най-любопитното е как могат да не ни възстановят пари, които вече са платени – да почнем оттам. Иначе кореспонденция с Европейската комисия има всякаква и да прави истерия някой на база едно писмо от Комисията означава, че изобщо не е в течение какво съдържа кореспонденцията с Комисията", коментира Дончев.

Виж пълния текст на стенограмата:

БОЙКО БОРИСОВ: Владислав Горанов.

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: Взимам повод да помоля господин Дончев да продължи с разясненията, свързани с поредната спекулация от страна на така наречената опозиция, свързана със сертифицирането на средства по Програмата за развитие на селските райони, тъй като аз ги отчетох вече като приход по бюджета. Не знам защо колегите от опозицията смятат, че тези суми не са възстановени. Понеже предната или по-предната седмица си говорихме за темата с ОЛАФ и видяхме вчера от ОЛАФ какви данни излязоха, всъщност, мисля, че и тук е редно, господин Дончев, да коментираме.

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: По принцип е много трудно човек да живее в когнитивен дисонанс, тоест да има в главата си мисли, които взаимно се изключват.

Преди да влезем в детайла, ако изобщо е необходимо да влезем в детайла – аз не мога да разбера как могат да ни спрат нещо, което приключи в края на миналата година. Старата Програма за развитие на селските райони приключи в края на 2015 година. Как могат да ни я спрат като тя свърши? Най-любопитното е как могат да не ни възстановят пари, които вече са платени – да почнем оттам. Иначе кореспонденция с Европейската комисия има всякаква и да прави истерия някой на база едно писмо от Комисията означава, че изобщо не е в течение какво съдържа кореспонденцията с Комисията.

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: Получавали са писма от Комисията...

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: Получавали са, но с малко по-друго съдържание. Всеки, който има ангажименти към управляващ орган, знае, че кореспонденцията с Комисията е със същата стилистика. Много рядко се получава писмо от Комисията, което да съдържа само репликата „Много сте хубави, чудесно се справяте". Това обикновено се случва изключително рядко. Това й е работата на Комисията, тя има контролни функции, свързани с управлението на парите. Винаги има съображения – дали по някоя приоритетна ос, дали по отношение на това как функционира контролната система – винаги има въпроси. Въпрос на съответния управляващ орган или контролно звено е да предоставя информация, разяснения, допълнителни документи, когато това е необходимо. И се прави. И е част от процеса.

По-големият проблем е друг – че подобни синтетични сензации имат отношение към цялата система. Хайде, политиците, да кажем, всички сме малко по-корави, свикнали сме да работим в такъв режим. Само че, не съм убеден, че това се отразява благотворно на въпросните експерти, които работят в системата. После, да си дадем сметка какво отражение има по отношение на всички бенефициенти, кандидати и т. н., когато непрекъснато им говориш нещо, което не е истина, и мотивацията им, отношението им към програмата се променя. Да не коментирам какъв е ефектът навън!

Хубаво беше маркиран докладът на ОЛАФ, защото това си беше също една опорна точка. Първо бяхме най-корумпираната държава, после се оказа, че не е баш така, накрая се оказа, че е точно обратното. Имам предвид изслушването на господин Кеслер в Европейския парламент. Там се оказа не само че не сме най-корумпираните, а че регистрираните нередности в България са нищожен процент от разполагаемия бюджет. България стои повече от добре в сравнителен план, както съм твърдял от самото начало. Сега това е нова опорна точка. Лошото е, че когато човек вземе да разсъждава само на ниво опорни точки, в един момента мозъкът му се превръща в една малка точка. Това е големият проблем с мисленето – само в режим на опорни точки.

БОЙКО БОРИСОВ: Няколко пъти ви казвам да не хабите нерви, защото тези хора не са управлявали такива фондове, винаги са им били спирани, не ги разбират тези работи. В същото време пък, ако не им се обърне внимание, понеже те много методично, ползвайки теорията на Гьобелс, че една лъжа, повторена сто пъти, става истина, обикалят студията, така че, трябва и да им се отговаря.

Но дори и това не е най-важното.

Аз не мога да разбера какво е това желание, омраза – да ни се спрат фондовете. Аз никога не съм пожелавал на когото и да било да се спират фондове, защото това са пари за хората, за държавата, за България. Това е просто безотговорно. Сигурно, ако на тях им дадат право в Брюксел, първи те ще спрат фондовете за България, само да е зле кабинетът в момента, без да мислят, че това удря държавата. Ето това не мога да го разбера! И се връщам на казана в ада, където само на българския няма охрана – сами се теглим надолу. Защото, за съжаление, всичките тези приказки се чуват в Европа и хората не могат да ни разберат – искаме да ни спрат фондовете ли, искаме да ни спрат програмите ли, какво искаме, това ли ни е желанието? А всъщност тези пари не отиват нито в ГЕРБ, нито в БСП, нито в която и да е партия – те отиват в бизнеса, в общините, отиват при хората реално.

Това не мога да разбера – това желание. Не мога да разбера тая омраза, която те кара да градиш политика на базата на лъжата и омразата и да я тиражираш всеки ден

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: Само ако мога да допълня. Може да има всякакви интерпретации. Министър Танева в момента е в парламента и аз й казах освен да коментира и да даде ясно тая информация, най-лесното и просто, което може да направи, е да покаже платежните нареждания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай