Близнашки: Президентът Радев е вълк в овча кожа

За Борисов извънредното положение е неговата стихия. Той е точният човек в точното време

Близнашки: Президентът Радев е вълк в овча кожа | StandartNews.com

Държавният глава Румен Радев се превръща във все по-голям проблем за държавата. „Ти си се заклел да спазваш Конституцията, не можеш да тръгваш срещу нея. Едно е да атакуваш правителството, друго е да разрушаваш държавата,, заяви пред нова телевизия преподавателят по конституционно прави и бивш служебен премиер Георги Близнашки.

Президентът се оказал вълк, облечен в овча кожа, възмути се Близнашки. „Той се стреми да се отиде към авторитарна форма на управление. Трябва да се разбере, че демокрацията е необратим процес и никой не може да промени това“, каза още професорът.

Президентът се повлия от фактори, които искат властта незабавно. БСП правилно в началото тръгнаха да търсят съгласие, но впоследствие се отклониха“, поясни преподавателят по конституционно право.

Според него внушенията за диктатура на сегашните управляващи „отидоха по дяволите“. „При нас нещата се разгърнаха в рамките на Конституцията. Опозицията не спря да говори, докато трябваше да има консолидация“, обясни експертът. Обявяването на извънредна ситуация е заложено в закона, защото бе нужно да се опазят животът и здравето на хората. Бе ограничено само правото на придвижване.

Близнашки смята, че друг грешен ход на Радев е дошъл още преди това – да пита Конституционния съд за тълкуване имунитета на държавния глава.

„Като цяло се справихме по един много добър начин. За Бойко Борисов извънредното положение е неговата стихия. Той е точният човек в точното време. Успяхме да овладеем ситуацията, защото създадохме организацията по-рано“, заяви проф. Георги Близнашки по повод развитието на епидемията от коронавируса у нас.

„Разпространението на коронавируса се ограничи. Взеха се решителни мерки в ранната фаза. Основното значимо е обстоятелството, че хората разбраха, че държавата я има, тя е тук. Ситуацията остана под контрол през цялото време. Лично аз съжалявам, че не издържахме още две седмици, защото беше необходимо. Ние разхлабихме мерките, защото други започнаха да го правят. Предупрежденията, че в България предстои втора вълна, вървят“, допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай