Бинев: Не можем да върнем времето, но да не пропиляваме бъдещето

Бинев: Не можем да върнем времето, но да не пропиляваме бъдещето | StandartNews.com

Слави Бинев, водач на листата на Патриотичния фронт в Хасково

- Г-н Бинев, Патриотичният фронт обедини 12 формации, но не е ли това твърде механичен сбор от партии? Как ще мобилизирате симпатизантите си?

- Напротив. Нашият съюз бе очакван от всички родолюбци. Патриотичният фронт се реализира заради искането на хилядите наши симпатизанти буквално за фронт срещу политическия монопол. Нашият съюз наистина е като последна надежда на българина за справяне с жалката ситуация, в която ни набутаха властниците до момента. Преодолени бяха много личностни закачки и недоразумения единствено в името на България. А и в името на нещо също толкова велико, като бъдещето на нашите деца.

- И въпреки това националистическият вот по време на евроизборите тази година не успя в България. Как си обяснявате това, въпреки вълната в цяла Европа?

- Напротив, тя се случи. Просто можеше да се случи с много по-голям резултат, ако се бяхме обединили. Както виждате, в момента наш представител в Европарламента е Ангел Джамбазки.

- Ще му помагате ли? Вие останахте зам.-председател на европейската партия MELD?

- Разбира се, че ще му помагам. Ние продължаваме да присъстваме много силно в Европа, но за жалост, не можахме да постигнем тези резултати, които постигнаха нашите колеги на европейско ниво. Дълбоко се надявам да сме си извадили поуките, а факт е, че сме го направили и го доказваме с обединението на всички автентични патриоти. Както се разбра и от тегленето на номера, 24-каратови. Пък и аз продължавам да бъда зам.-председател и член на ИБ на евроскептиците. Така, че моите отношения с европейските институции не са приключили. Напротив, те продължават да се развиват и дори и да звучи нескромно, смятам, че съм достатъчно ценен и на национално, и на европейско ниво.

- Вие сте водач в Хасково, каква кампания прогнозирате и какви резултати очаквате в този регион?

- Кампанията за цяла България ще бъде такава, каквато явно е била до този момент - мръсна, нечестна, с удари под пояса и гавра с надеждите на хората. Надявам се този път народът да застане срещу компрометираната политическа система, да се опълчи и да успее да победи.

- Казвате, че сте срещу статуквото, но не наредихте ли и вие листите си отгоре, от централите? Вие сте водач в Хасково, но какво ви свързва с региона?

- Моите корени и по майчина, и по бащина линия са от този регион. Нищо, че съм роден в София. Дядо ми, писателят Георги Сърненски, е роден в Хасково, моята прабаба Петра е от там, тя е бегълка от Беломорска Тракия, там се е установил нейният род. Баща ми е роден в Черноконево - сега квартал на Димитровград, който в историческите извори ще срещнете като "Малкия Батак". Патриотичните структури в региона свързват името ми като човек, който е от този край и е постигнал немалко на европейско ниво.

- Не правите ли обратен завой от Брюксел към София? От Европарламента към националния парламент?

- Напротив. Смятам, че натрупаният опит е един голям плюс и за Патриотичния фронт, и за избирателите в Хасково. Практиката, която съм изкарал в европейските институции, е ценна не само за мен, но и за целия народ. Да ви призная, дори се радвам, че не започнах моята политическа кариера в България.

- Защо?

- Защото не бях заразен с вредния вирус на популизма, който е типичен за родните политици - бацилус булгарикус политикус (смее се).

- Каква ще бъде ролята, какво ще бъде мястото на Патриотичния фронт при положение, че влезете в парламента? Власт на всяка цена или опозиция на всяка цена?

- Вие отбелязахте само две възможности. Винаги има две очевидни и една интелигентна опция. Няма да станем "златния пръст", но няма и да се държим като креслива опозиция. Ще настояваме за смислени дебати, конструктивни решения, които час по-скоро да направят държавата ни нормална за живеене. А това може да стане когато слабите получат подкрепа, а силните бъдат оставени да се развиват, без да са под натиска на бюрократи и отделни политически централи.
За съжаление през последните 25 г. интелигентната опция не се прилага от партиите в парламента. Не е опасно да се спънеш в камъка, както казват на Изток, опасното е да го правиш непрестанно. Затова и вярвам, че хората този път няма да позволят държавата ни отново да се спъне в партиите на статуквото. Няма как да върнем времето, но поне можем да се постараем да не пропилеем бъдещето си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай