Белият дом с ключова покана за България

Ще присъстват официални представители на 37 държави и 13 глобални компании

Белият дом с ключова покана за България | StandartNews.com

Белият дом тази седмица ще бъде домакин на среща между официални представители на 37 държави и 13 глобални компании, по време на която ще бъде обсъдена нарастващата заплаха от ransomware атаките (б.р. – зловреден софтуер, който заключва устройствата и изисква плащане на откупи) и други киберпрестъпления, включително незаконното използване на криптовалути. Сред поканените е и България.

Тазгодишната среща на живо идва след миналогодишната, която се проведе виртуално и която даде началото на неофициалната инициатива за борба с ransomware. Към групата сега са привлечени още седем държави, като за първи път участие ще вземат и играчи от частния сектор, предава Reuters.

Белият дом се надява, че срещата ще позволи на участващите страни да създадат набор от кибернорми, които са признати по целия свят, за да се противопоставят на престъпните заплахи и да държат злонамерените участници отговорни“, коментира служител на Белия дом.

Участниците планират да издадат съвместно изявление в края на срещата във вторник, включително обещание за удвояване на усилията за оказване на натиск върху Русия и други страни, които приютяват ransomware нападатели.

Една от ключовите теми за обсъждане ще бъде как да се пресекат подобни атаки, да се противодейства на незаконното движение на криптовалути и да се изгради устойчивост срещу такъв вид нападения.

Ransomware атаките са се увеличили рязко през последните години, като само през последните 18 месеца са докладвани над 4000 случая на такива извън Съединените щати. Софтуерът за откуп криптира данните на жертвите, на които хакерите предлагат в замяна на плащане на откуп в криптовалута. При някои атаки исканите суми могат да достигнат милиони долари.

Освен Съединените щати, сред държавите участнички са Австралия, Австрия, Белгия, Бразилия, България, Канада, Хърватия, Чехия, Доминиканската република, Естония, Европейска комисия, Франция, Германия, Индия, Ирландия, Израел, Италия, Япония, Кения , Литва, Мексико, Холандия, Нова Зеландия, Нигерия, Норвегия, Полша, Южна Корея, Румъния, Сингапур, Южна Африка, Испания, Швеция, Швейцария, Украйна, Обединените арабски емирства и Великобритания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай