БДЦ иска от Лукарски реформи в икономиката

БДЦ иска от Лукарски реформи в икономиката | StandartNews.com

„Министърът на икономиката да е плеймейкърът в отбора на министерски съвет, а не да стои на скамейката и да пише статистиката", поиска от парламентарната трибуна депутатът от БДЦ Стефан Кенов по време на парламентарния контрол. Той и колегата му Чавдар Пейчев зададоха въпрос на министър Лукарски – „Какво прави министерството на икономиката, за да може България да излезе от негативната статистика на Евростат, която сочи повечето български райони като най-бедните сред двеста и седемдесете в ЕС".

Според народните представители от БДЦ именно министерство на икономиката трябва да е двигателят, който да генерира идеите за решаването на проблемите с ограничаването на сивия сектор в икономиката, намаляването на бюрократичните процедури при кандидатстването по Европейски проекти, както и за създаването на условия за подготовка на кадри за бизнеса с нужната квалификация. В отговор министър Лукарски се съгласи с Чавдар Пейчев и Стефан Кенов, че процесът на стартиране на електронното управление трябва да се ускори, за да падне голямата административна тежест за бизнеса, както и че цената на газта, която у нас е с най-високи стойности в ЕС, е допълнителна тежест за икономиката като цяло.

Съпредседателят на БДЦ Стефан Кенов изрази своята надежда, че именно прокарването на десните политики в сферата на икономика, могат да я направят конкурентноспособна и да превърнат България в атрактивна инвестиционна дестинация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай