Бареков влезе при консерваторите

Бареков влезе при консерваторите | StandartNews.com

Брюксел. Лидерът на България без цензура Николай Бареков стана официално член на групата на консерваторите в Европарламента. Гласуването от тази сутрин показа с пълно мнозинство одобрението на новия член на групата на европейските консерватори и реформисти (ECR). Малко над 60 души наброяват делегатите на ECR в новия европарламент. По неофициална информация се очаква Бареков да получи и пост в ръководството на групата на консерваторите. Очаквано заседанието на бюрото е закрито. Любопитната подробност е, че все още другият евродепутат от коалицията България без цензура - Ангел Джамбазки не е член на консерваторите. Приемането на Джамбазки в групата се очаква да стане след седмица, заявиха уклончиво източници от Брюксел. Пак през следващата седмица по неофициална информация се очаква партия България без цензура да подаде членство към европейските консерватори, както и партията на Румен Йончев Земеделски народен съюз.

В ранния следобед Бареков потвърди информацията, че неговата партия е постигнала да стане член на консервативната партия, както това ще направят и земеделците в лицето на Румен Йончев. ВМРО все още нямат решение за членство в консервативната партия, но Бареков като член на Бюрото на консерваторите ще предложи в групата да влезе и Ангел Джамбазки.

След закритото заседание на бюрото зам.-председателят на групата на европейските консерватори Джефри ван Орден заяви пред журналисти, че консерваторите се очертават да станат третата политическа сила в Европарламента. "Временното класиране" показва, че групата на консерваторите в момента води с няколко евродепутати пред тази на либералите. Както е ясно, първа политическа сила са ЕНП, следвани от ПЕС.

"Поздравявам хората в България за това, че най-после имате български членове в нашата група. Ние сме си поставили за цел да работим за промяна и реформи в Европейския съюз", заяви Орден и поздрави Бареков с членството му.

Лидерът на България без цензура се очертава най-младият евродепутат в групата на консерваторите. "За мен е чест да съм част от групата на ECR", заяви Бареков.

През следващата седмица на заседание в Хърватска консерваторите ще избират свое ръководство. На 17-ти, но в Брюксел, такива заседания провеждат групата на социалистите и демократите и Бюрото на АЛДЕ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай