Банкери скочиха срещу замразения избор в БНБ

Проф. Емилия Миланова е негласният фаворит на Реформаторския блок за шеф на "Банков надзор"

Банкери скочиха срещу замразения избор в БНБ | StandartNews.com

Реформаторите лобирали за човек на Иван Костов за "Банков надзор"

Недоволство от замразения избор в парламента на подуправител за направление "Банков надзор" в БНБ изразиха с писмо до шефа на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова от Асоциацията на банките у нас. Документът е с дата 13 февруари 2015 г. и е адресиран и до финансовия министър Владислав Горанов. Писмото е подписано от председателя на УС на АББ Левон Хампарцумян и от главния секретар на АББ д-р ик. Ирина Марцева.

"Бихме искали да изразим нашата загриженост от създалата се ситуация и да призовем както Вас, така и чрез Вас политическите сили, да имат волята за постигане на консенсус за избора на подуправител, отговарящ в БНБ за тази толкова важна за финансовата стабилност дейност", се казва в писмото на банкерите, с което "Стандарт" разполага. В него се посочва още, че "продължаването на периода на липса на титуляр би имало вредни обществени последици".

Както вече стана ясно, управляващото мнозинство сложи във фризера избора на временно изпълняващия длъжността Димитър Костов за титуляр подуправител "Банков надзор", тъй като от Реформаторския блок отказаха в последния момент да подкрепят номинацията му.

След совалки между политическите партии управителят на БНБ Иван Искров предложи през януари Костов за мястото на освободения Цветан Гунев. От ГЕРБ първоначално са били склонни да подкрепят професионалните качества на Костов да поеме банковия надзор. Но внезапният отказ на реформаторите бе изтълкуван вчера от депутати от ГЕРБ като "капан за политически дивиденти". Финансовият министър Владислав Горанов вече даде да се разбере, че гласуването на подуправител на БНБ може да бъде отложено до избирането на управител на БНБ. По кулоарна информация обаче от Реформаторския блок са обявили бойкот за избирането на Костов, тъй като настоявали Искров да посочи проф. Емилия Миланова, която е била шеф на "Банков надзор" по времето на правителството на Иван Костов. От ГЕРБ отново припомниха, че по закон подуправителите се предлагат от гуверньора и не е работа на парламентарните групи да номинират заместници на Искров.

В разгара на скандала около КТБ през септември миналата година името на Миланова нашумя отново със случая от 2000-та година по прехвърлянето на акционерния капитал на КТБ към офшорки. Още оттогава тя работи в тясна връзка с фалиралия банкер Цветан Василев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай