Бъчварова запазва екипа на Вучков

Бъчварова запазва екипа на Вучков | StandartNews.com

Ципов, Гунев и Георгиев остават зам.-министри на МВР

Румяна Бъчварова ще запази екипа на Веселин Вучков в МВР. Във ведомството като нейни заместници ще останат Красимир Ципов, Цвятко Георгиев и Филип Гунев, научи "Стандарт". Сегашният заместник на Светлозар Лазаров-Георги Костов и шефът на СДВР Младен Маринов пък са вероятните претенденти за нов главен секретар.

Парламентът ще гласува номинацията на Бъчварова за вътрешен министър в сряда. Изненади не се очакват, защото реформаторите, АБВ и Патриотичният вече обявиха, че ще я подкрепят.

Веднага след като бъде избрана за шеф на МВР, Румяна Бъчварова ще отлети за Брюксел, където в четвъртък ще участва в Европейския съвет по вътрешен ред и сигурност. След като седне в министерското кресло, тя ще се заеме с административната реформа в МВР. Очаква закриване на позиции, а служителите пратени в звената, отговорни за борба с битовата престъпност. Междувременно още в сряда ГЕРБ ще внесат и дългоочаквания пакет закони в сектора "Сигурност" - за НРС, НСО, служба "Военна информация" и общия устройствен закон за сектора. Четирите законопроекта бяха изработени в първия управленски мандат на ГЕРБ и бяха приети на първо четене. Заради предсрочното прекратяване на мандата на Бойко Борисов обаче те така и не стигнаха до второ четене. Като безспорни се очертаваха законопроектите за военното разузнаване и този за цивилното разузнаване, с който Националната разузнавателна служба (НРС) се преобразува в Държавна агенция "Разузнаване" и минава на подчинение на изпълнителната власт. В момента НРС е към президента, а дейността й е регламентирана частично в закона за отбраната и въоръжените сили. Все още няма яснота кой ще бъде наследникът на Владимир Писанчев за шеф на ДАНС. "Трябва да е много голям специалист. Номинацията ще бъде стикована", заявил премиерът Бойко Борисов пред екипа си по отношение на бъдещия ръководител на службата.

Не съм правил ченгеджийски номера

Веселин Вучков пред Нова тв

Не съм правил ченгеджийски номера. Стигна се до тази оставка заради съпротива от страна на премиера заради назначението на г-н Лазаров.

Усетих недоверие в последните няколко дни от страна на премиера Бойко Борисов, който дори не намери време да се видим, за да обсъдим важни промени. Когато има сянка на недоверие между нас, естествено министърът трябва да си подаде оставката. След като я подадох, се видях с премиера и той попита дали няма да обмисля решението си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай