Бъчварова: Държавността е над всичко

Бъчварова: Държавността е над всичко | StandartNews.com

Притесняват ме Перата и Динко, защото хора като тях, които преживяват личните си емоции и виждания, прекрачват държавността. Те трябва да знаят, че над всичко е държавата, а не една или друга лична реалност. Това заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова в ефира на bTV по повод гражданските арести на бежанци.

Попитана кога се очаква пикът на бежанската вълна, тя заяви, че по принцип това са летните месеци.

"Има спад в потокът на бежанци към страната ни. Всички знаят, че през България е много трудно да се мине. Турция към момента не изпълнява задължението си, което е подписала страната ни с Анкара. Очаквам развитие в разговорите и добронамереност от страна на турските ни колеги, с които до сега много добре сме работили. Миграционните процеси имат глобален характер и ние се съгласихме с предложението да започне един дебат на ниво ООН", обясни шефът на МВР.

Що се отнася до атентата в Турция и дали има реална заплаха за страна ни, Бъчварова заяви, че няма пряка заплаха.

"Не можем да изключим възможността да се появят такива заплахи. В цяла Европа сигурността е застрашена и ние предприехме мерки за осигуряването й", отсече тя.

"Разбирам страховете, те са съвсем естествени и сме създали такава организация в Антитерористичния закон, за да се справим с тях. Искам да уверя всички, че сме водени от желанието да осигурим сигурността на гражданите, а не за други цели и няма да ги допусна", отсече вътрешният министър.

"Колегите, които работят в Слънчев бряг се справят много добре. Това, което показахме там е, че държавата може да въведе ред. Оказа се, че Слънчев бряг е вторият по големина град в страната в летния сезон", заяви Бъчварова.

Тя каза, че Божидар Кузманов още се издирва. "Очевидно е, че там са се натрупали проблеми и че органите за контрол не са си свършили работата", категорична е тя.

Що се отнася до битите и грабени възрастни хора по селата, Бъчварова заяви, че се чувства длъжна към всички граждани. "Трябва да се ангажират местната власт, социалните и органите на реда. Голяма част от хората, извършващи подобни престъпления са рецидивисти. Присъствието на полицията не е универсалното лекарство за този огромен социален проблем", смята Румяна Бъчварова.

"Никой в държавата не може да има протекция, когато извършва престъпления, дори и да е депутат. Никой не може да показва неуважение към органите на реда. Нека неговото поведение остане на съвестта му", каза Бъчварова относно депутатът от ДПС Методи Андреев - Бат Сали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай