Аврамова: Започваме с най-ниски тол такси в Европа

Системата цели генериране на повече приходи за пътната система в България

Аврамова: Започваме с най-ниски тол такси в Европа | StandartNews.com

Най-мащабната реформа в пътния сектор от 20 години - така регионалният министър Петя Аврамова нарече въвеждането на тол системата, което трябва се случи на 1 март.

Системата цели генериране на повече приходи за пътната система в България. До момента тази тежест е поета от леките автомобили - винетните стикери, 2/3 от тях се купуват от коли и само 1/3 от тежкотоварни автомобили. Тол системата ще има връзка с МВР и митниците, съобщи още Аврамова.

Системата е сложна, с много участници в нея. В процес на синхронизиране сме, за да стартира нормално от 1 март тя. С най-ниските в Европа тарифни ставки стартираме и малък обхват от 3115 км - магистрали и първокласни пътища. Дали сме си срок 3 месеца да наблюдаваме системата и ако не отговаря на очакванията да коригираме обхвата и тарифите, обясни тя.

Вчера беше наредено да не плащат за бордови устройства и маршрутни карти, това е желанието на премиера. Това е процес, който има и икономически, и политически интереси. Ще синхронизираме всички участници в него. Досега коалиционните партньори не са били участници в исканията на превозвачите, стачките, напротив - имаме абсолютен консенсус, че тол системата трябва да стартира на 1 март, каза още Аврамова.

Доверявам се напълно на експертите, които работят по тази система и заставам плътно зад тях. Те ме уверяват, че тя е в техническа готовност за стартиране на 1 март. Средствата, които са в бюджета за ремонт по пътищата, не стигат, допълни тя.

Аврамова напомни, че винетната система е въведена през 2005 г.

Новият начин за контрол притесни хората, които оттогава са карали без винетки в спорните отсечки, заключи регионалният министър и добави, че днес Министерският съвет ще вземе решение за отсечките, които Софийска и Варненска община искат да бъдат без винетни стикери, и след това ще бъде подписано споразумение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай