Атакуват кабинета заради мерките по границата

Атакуват кабинета заради мерките по границата  | StandartNews.com

България се справя добре с мигрантите, въпреки че някои се опитват да твърдят обратното. Няма да допуснем бежанска вълна и по тази причина търсят да разклатят нашето правителство с обвинения, че не спазваме свободата на словото. Аз казвам само факти, само истини и в които нямам участие. Това заяви премиерът Бойко Борисов след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС).  

„През последната седмица в България се появиха спонтанно граждански организации, които задържаха бежанци. Изведнъж това придоби голяма гласност", заяви премиерът Бойко Борисов, предаде БГНЕС. "Ние казахме, че сигналите са добре дошли в едно гражданско общество, където трябва да съществува доверие към институциите", подчерта министър-председателят.

По думите му информацията е „невярно интерпретирано от „Ал Джазира" и други медии, които твърдят, че в България едва ли не има някакви паравоенни отряди и те се отнасят лошо с бежанците. "Това се завъртя в световния обмен. Заговори се и за свински опашки, моето име беше завъртяно покрай тези опашки", изрази своето недоволство премиерът. България се справя добре с мигрантите, въпреки че някои се опитват да твърдят обратното", каза Борисов.

"Според мен едно гражданско общество трябва да има доверие на службите си, на прокурорите си и да подава сигнали, затова приветстваме онези, които сигнализират, но не сме подстрекавали никого да действа извън рамките на закона. През последната седмица в страната ни придобиха гласност гражданските организации, които задържаха бежанци в граничните местности, като впоследствие най-различни медии и организации започнаха да говорят, че в България се отнасяме много лошо с бежанците и едва ли не има някакви паравоенни формирования, които атакуват мигрантите по безобразен начин", каза още Борисов след края на КСНС. "Няколко дни наред се заговори и за свински опашки, като постепенно и моето име се обвърза с тази тема чрез различни карикатури и т.н. Заявявам, че не съм си позволил да кажа никога нищо нито на карикатуристи, нито на телевизии и не съм ограничавал свободата на словото. Това е пореден опит да ми бъдат извадени очите. В днешно време с информационните канали, които има, и с Фейсбук е абсолютно самоубийство за която и да е медия да сваля по такъв начин информация", отбеляза премиерът. Може да видите изявлението му ТУК.

Премиерът е разпоредил на министъра на отбраната Николай Ненчев да отиде в Ивайловград и да се правят редовни инспекции по границите. 

Министър-председателят коментира и ситуацията в Скопие след сблъсъците и безредиците от тази нощ: "Македония ще бъде трайно дестабилизирана според мен, дано греша. Дори изборите им според мен са им подложени на риск да ли ще ги проведат изобщо. Македония беше една от държавите, които положи особено усилия да спре бежанската вълна. Бяха направени много опити, македонският президент ни запозна с информация, за доста солидна подготовка за нападение на техните граници от организирани групи и от се случи. Бяха провокирани – използване на сълзотворен газ. Нещо, което не се одобрява в демократичната общественост. Бяха подложени на натиск и вчера се случи това ,което днес ще продължи и то ще продължи и по-дълго".

В последно време България е обект на интензивни кибератаки срещу информационни инфраструктури на страната ни, в т.ч. срещу критична инфраструктура и държавни ведомства. Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на изявлението си след Консултативния съвет за национална сигурност на тема „Национална политика за осигуряване на киберсигурност".

„По време на изборите за местна власт през 2015 година бяха реализирани множество атаки срещу комуникационните и информационните системи на различните държавни институции, ведомства и организации, довели до срив на интернет страници, отказ от услуги и други потенциални заплахи за нерегламентирано извличане на информация. Установени са случаи на кибератаки срещу български банки, летища и други елементи от критичната инфраструктура. Регистрирано е изтичане на голям брой лични данни на български и чуждестранни граждани", коментира държавният глава.

По думите му, при някои кибератаки се извършва подмяна на съдържание на интернет страници на институции и ведомства с послания, които съдържат антидемократична и радикализираща пропаганда. „Цел на кибератаки е и придобиването на чувствителна информация, бизнес взаимоотношения и сделки и последващо реализиране на измами. Кибератаките водят до значителни финансови загуби на български и международни фирми, както и на български и чужди граждани", обясни Росен Плевнелиев, цитиран от "Фокус".

"Основните източници на заплахи за киберсигурността на страната ни са международни терористични и други престъпни организации, държави с тоталитарни режими и държави с все още неукрепнали демократични институции системи", поясни Плевнелиев.

На днешното заседание на КСНС докладчици по темите бяха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, министърът на отбраната Николай Ненчев, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и председателят на Държавна агенция „Национална сигурност" Димитър Георгиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай