Асен Василев шокира! Пак ще вдига пенсии и заплати

Минималната работна заплата ще бъде увеличена и ще стане 50% от средната

Асен Василев шокира! Пак ще вдига пенсии и заплати | StandartNews.com

От 1 януари 2024 г. минималната работна заплата ще бъде увеличена и ще стане 50% от средната за страната. От догодина е заложено и ново увеличение на пенсиите по швейцарското правило. Това обяви в интервю за бТВ финансовият министър Асен Василев.

ВИЖ ОЩЕ: Асен Василев с революционна промяна за заплатите на ръка

Европа е в криза и е безсмислено да се правят рестриктивни бюджети. 3% бюджетен дефицит не са самоцел. Нашата икономика може да не генерира големи дефицити и едновременно с това да се прави европейска социална политика, каза още Василев по повод предложения бюджет за 2023 година, който е в парламента.

Дефицитът на касова основа е 0,8%, а в същото време инфлацията се доближава до средноевропейските показатели, добави той.

Василев каза, че очаква тенденцията на спад в цените на храните да продължи и ако не стане някакъв инцидент в АЕЦ "Запорожие", до есента цените изцяло да се нормализират.

В края на март имаше дефицит от 1,2 млрд. лева, а в края на юни сме на излишък от 200 млн. лева. Това означава, че сме събрали с 1,4 млрд. лева повече, посочи финансовият министър.

По думите му това се дължи основно по-високата събираемост от фирмите. Другото, което направихме, е, че свързахме цялата база на НАП, така че отчетите не се виждат веднъж годишно, а всеки месец, посочи Асен Василев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай