Асен Василев с революционна промяна за заплатите на ръка

Ще сложим ред, ще има контрол, каза финансовият министър

Асен Василев с революционна промяна за заплатите на ръка | StandartNews.com

Революционна промяна за заплатите, които се дават на ръка и за фирмите с над 50 работници предвижда Асен Василев. Това е част от мерките за повишаване на събираемостта.

ВИЖ ОЩЕ: Асен Василев шокира! Пак ще вдига пенсии и заплати

„В бюджета има мерки, свързани със събираемостта, за да се виждат касовите наличности на месечна основа. Представете си , че има фирма, която плаща заплати на черно. Декларират минимална заплата, а другото – кеш. Фирмата декларира, че има пари на каса. Собственикът тегли пари от касата, плаща дивидент от 5% и дава заплатите. Ще направим така, че дивидентът ще се плаща по банков път, заплатите на фирми с над 50 работници ще вървят по банков път. Третото нещо, което правим, е касата да се декларира, макар и с месец и половина назад“, съобщи министърът на финансите пред бТВ и добави, че проверките ще започнат от най-големите фирми.

„За всичко от средна фирма нагоре ще се вкара малко ред и контрол“, обясни Асен Василев.

Събираемостта ще се увеличава и с борба със сивата икономика, обясни Василев. Той не се отказва от идеята си ако в ресторант не бъде издадена касова бележка, клиентът да бъде в правото си да си тръгне, без да плати.

Минималната работна заплата ще се увеличи от 1 януари 2024 година, като тя ще бъде 50% от средната. Пенсиите се увеличиха от 1 юли по Швейцарското правило, като същото ще стане и през 2024 г. Майчинството ще е колкото минималната работна заплата, посочи още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай