Апартаментите - новите досиета (ОБЗОР)

Прокуратура, "Антикорупция" и Комисията за конфликт на интереси проверяват сделките с "Артеск"

Апартаментите - новите досиета (ОБЗОР) | StandartNews.com
  • Прокуратура, "Антикорупция" и Комисията за конфликт на интереси проверяват сделките с "Артеск"

Доскоро най-големият срам за политиците бе да им извадят досие. Днес резилът се казва нотариален акт. В обяснителен режим влязоха Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов. Трети ден те се обясняват как са платили новите си домове.
В дъното на скандала са една фирма - "Артекс", от която жилища купуват и тримата. И една сграда - супер луксозната "Летера", в която освен Цветанов апартамент има и кумицата му - зам.-министърката на спорта Ваня Колева. Къщата на буквите, както е известна кооперацията на "Артекс" става сграда на годината през 2017.

ВИЖ ОЩЕ: И кумицата на Цветанов с апартамент в блока му

Размених със строителя две свои жилища на улица "Елемаг" заедно с две паркоместа. Доплатих и 100 000 лева, обясни Цветанов. По думите му цената излиза около 600 евро на квадрат, защото взел имота на груб строеж. Иначе квадратния метър в квартала върви над 2 600 евро. Цветанов каза още, че не знае на какви цени продават апартаментите си "Арктекс".

Вежди: Влагам парите си в имоти

След като потънах в КТБ влагам, парите си в имоти, каза Рашидов. И обясни, че цена 860 евро на квадрат за 70 кв. м. жилище е над пазарната цена. За имоти като неговия тя е около 600.

Цачева: Видях изкопа и се обадих на строителя

Цачева също изненада изобличителите си като обяви, че в нейния случай апартаментът изобщо не е евтин, каквито са обвиненията. Тя е броила четирицифрена сума на квадрат, а парите са от продажбата на семейното й жилище в Плевен. Видях изкопа, сама се свързах се със строителя, не знаех, че и Цветанов е там, имам да плащам още 250 000 лв., каза Цачева. Имотът е е близо до този на Цветанов.

ВИЖ ОЩЕ: Цачева: Новият ми имот не е евтин!

Челен сблъсък Радев - Цветанов

Най-скандален остава казусът "Цветанов". По него днес вторият човек в ГЕРБ влезе в челен сблъсък с президента. Скандалът рефлектира върху държавността, каза Румен Радев в Кюстендил и поста комисията за борба с корупцията да не подминава Цветанов.

ВИЖ ОЩЕ: Нов рунд Радев - Цветанов - за апартаментитеНеформалният лидер на БСП следва опорките на партията си, отговори Цветанов.  След като Румен Радев вече взима страна за апартаментите, може да си направите равносметка преди изборите каква е опорната точка на политическите ни опоненти, реагира вторият в ГЕРБ.

Вторият в ГЕРБ оценил силата на библейски псалм, вграден в сградата

ВИЖ ОЩЕ: Библейски псалм направил Цветанов новодомец в "Летера"

Масло в огъня наля съсобственичката на "Артекс" арх. Весела Мирянова, която обяви , че Цветанов е оценил като никой друг мощната енергийна защита на 91 псалм, изписан на сградата с глаголица. По тази причина е получил преференциални условия за купуването на жилище от 240 кв. м за 386 654 лева (около 627 евро/ кв.м).

ВИЖ ОЩЕ: Филм и снимки за Къщата на буквите на Цветанов

БСП: Борисов да изпълни заканите си

Очаквано, БСП светкавично яхна скандала и поиска от Бойко Борисов да изпълни заканата си от националното съвещание на ГЕРБ през януари, когато лидерът на управляващите публично се закани на тези от съпартийците му, които са се самозабравили, летят над земята и се появяват с мерцедеси.

ВИЖ ОЩЕ: Корнелия в атака: Лампите светнаха за Цветанов
Лампите светнаха за Цветанов, обяви БСП в декларация, препращайки към думите на Борисов към ГЕРБаджиите: "Ако на вас не ви светне червената лампичка, аз ще ви светна синята"

Борисов: Предстоят тежки решения

Скандалът отекна чак в Брюксел. Оттам, вместо новини от заседанието на Европейския съвет, на два пъти дойдоха коментари на Борисов по темата с апартаментите.  "Червената буржоа след 1944 година какво правеше? Кой живееше в най-хубавите апартаменти тогава - на "Позитано", на "Оборище", в центъра? Те ще говорят сега за апартаменти. А ние в село Банкя си карахме Жигулитата и им гледахме Мерцедесите", ядоса се първоначално Борисов. По късно посъветва Цветанов да се замисли откъде идва атаката срещу него. Обеща да говори със заместника си веднага щом се върне и Борисов и увери, че ще има решения в кратки срокове.

ВИЖ ОЩЕ: Борисов: Цветанов да се замисли откъде е атаката

"Ще събера изпълнителната комисия (на ГЕРБ), никак не ми е приятна тази тема. Ще изчакам кратко време и прокуратурата, и антикорупционна комисия КОННППИ, да се произнесат. Трябва да се изправя срещу моите колеги в ГЕРБ, които казват: "При всеки случай ти режеш глави и махаш", докато нашите политически опоненти застават вкупом и казват "ние подкрепяме виновния", коментира Борисов. И допълни: "Дори само нарушение да има, не престъпление, много внимателно ще проследя тези данни. Това мога да ви уверя, защото решенията в случая са много тежки и то в много кратко време преди изборите. В ГЕРБ винаги сме взимали правилните решения и това, че другите са маскари, нас не ни оправдава".

ВИЖ ОЩЕ: Борисов: Червената буржоа да не смее да пита за апартаменти

Комисията за конфликт на интереси проучва скандала

След прокуратурата и КПКОНПИ, и Комисията за конфликт на интереси в парламента ще се занимае с апартаментите на властта, но още никой не я е сезирал, уточни председателят й Борис Янчев. Опозицията подкрепи идеята за преглед на сделките на властта.

„Има си органи, има си структури, нека се провери, нали затова са създадени, да проверяват нашите декларации. Дали е морално, или не – аз не съм морален съдник”, каза Хамид Хамид (ДПС).

По повод зам.-министъра на спорта Ваня Колева, която също се оказа с апартамент в луксозната сграда, Цветанов, който й е кум, лидерът на "Атака" Волен Сидеров пък обясни, че мъжът на Колева е осми на световното по колоездене и има хубав бизнес.

"Артекс": Нямаме нужда от политически тласък

Ние сме перфекционисти както в архитектурното проектиране на жилищни сгради, така и в строителния процес като цяло и затова нямаме нужда от политически тласък, за да правим бизнес, обяви по-късно в специална позиция "Артекс Инженеринг". Компанията заяви, че името й е замесено в чужд медиен сценарий.
Ние градим жилища за поколение напред. Българските политици – бивши, настоящи и бъдещи, планират живота ни само в рамките на своя мандат. И това е голямата разлика между всеки отговорен бизнес и политическата класа, посочва още фирмата. СТАНОВИЩЕТО Й ВИЖТЕ ТУК

Мрежата завря от шеги

Имотният скандал бе най-коментираната тема в социалните мрежи днес. Фейсбук буквално завря от пиперливи закачки с апартаментите на управляващите. Появиха се колажи "Апартаменти капели" и "Напиши есе, спечели къща с ВИП асансьор". Коментари гласяха:

  • След огромния успех на Къщата с буквите е започната и Къщата с цифрите - направо в двора на парламента...
  • Строят луксозно, взимат евтинко. Късно ли е Артекс да ремонтира Графа?
  • Христо Комарнитски: Добре, че Цецка не е минала случайно покрай Бронзовата къща! Сега щяхме да я гледаме всеки ден до края на живота си, минавайки от там...

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай